SDP BiH proziva CENTRALNU IZBORNU KOMISIJU

Nastavlja se ujdurma oko Gorana Opsenice: Malo Hrvat, malo Srbin... Ali ono što je ovjerio CIK - zakon ne poznaje!

Front05.11.18, 22:55h

Nastavlja se ujdurma oko Gorana Opsenice: Malo Hrvat, malo Srbin... Ali ono što je ovjerio CIK - zakon ne poznaje!
Ukoliko se Predstavnički dom Parlamenta FBiH konstituira sa Goranom Opsenicom u kvoti pripadnika srpskog naroda, taj Dom će biti neustavan i SDP BiH će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, što će ugroziti uspostavu vlasti u BiH

 


Večeras smo iz medija saznali da je Sud BiH uvažio žalbu Socijaldemokratske partije BiH, ali je istu Centralna izborna komisija BiH odbila provesti.


Naime, CIK BiH je, bez ikakvog zakonskog uporišta, političkom subjektu ovjerio "dopunjenu kompenzacijsku listu", što zakon ne poznaje, te su rokovi za podnošenje kompenzacijskih listi istekli još ljetos.


Dopunjena kompenzacijska lista se može predati samo u slučaju kada stranka nema više kompenzacijskih mandata, a ima još osvojenih mandata, što trenutno nije slučaj. Također, CIK BiH je nezakonito dodijelio mandat Goranu Opsenici, kao predstavniku srpskog naroda, iako su se jasno politički subjekt i Opsenica izjasnili da je Goran Opsenica po nacionalnosti Hrvat. 


Ukoliko se Predstavnički dom Parlamenta FBiH konstituira sa Goranom Opsenicom u kvoti pripadnika srpskog naroda, taj Dom će biti neustavan i SDP BiH će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, što će ugroziti uspostavu vlasti u BiH.


SDP BiH će se ponovo žaliti Sudu BiH, ali i Tužilastvu BiH podnijeti krivične prijave za krivično djelo Izborne prevare. Ovakvo ignorisanje i nepoštovanje odluka Suda je nezabilježeno i govori sve o tome šta je CIK BiH. Očigledno, ova "institucija" jedan je od glavnih organizatora izborne krađe na štetu Socijaldemokratske partije BiH.


Više informacija o ovom slučaju ćemo saopštiti u toku sutrašnjeg dana, nakon što dobijemo zvanične odluke Suda BiH, navodi se u saopštenju SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!