NOVA PRAVILA ZA AVIOPRIJEVOZNIKE

Ministar Jusko u Dubaiju: Potpisan Sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o zračnom prometu, evo šta znači...

Hronika05.11.18, 10:09h

Ministar Jusko u Dubaiju: Potpisan Sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o zračnom prometu, evo šta znači...
Ovim Sporazumom uređuju se prava koja Ugovorne strane daju jedna drugoj, u svrhu omogućavanja svojim avioprijevoznicima da uspostave i obavljaju zračni promet

 


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i direktor Generalne uprave za civilnu avijaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Mohammed Al Suwaidi potpisali su u Dubaiju Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o zračnom prometu između i izvan njihovih teritorija.

 

Ovim Sporazumom uređuju se prava koja Ugovorne strane daju jedna drugoj, u svrhu omogućavanja svojim avioprijevoznicima da uspostave i obavljaju zračni promet.


Avioprijevoznici u zračnom prometu koje je odredila svaka ugovorna strana ovog Sporazuma uživat će slijedeća prava: da lete iznad teritorije druge ugovorne strane, bez slijetanja; da se zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u nekomercijalne svrhe; da se, dok obavljaju dogovoreni zračni promet, zaustavljaju na teritoriji druge ugovorne strane u svrhu ukrcavanja ili iskrcavanja putnika međunarodnog zračnog prometa, prtljaga ili tereta, odvojeno ili u kombinaciji.


Pored ostalog, Sporazumom je uređeno izdavanje, opoziv i ograničenje dozvola za rad avioprijevoznicima, carinske i druge korisničke obaveze, recipročno priznavanje certifikata i druge dokumentacije izdate od nacionalnih organa zračnog prometa obiju zemalja i dr.


Potpisani Sporazum predstavlja još jednu u nizu aktivnosti Ministarstva komunikacija i prometa  Bosne i Hercegovine na daljnjem unaprjeđenju zračnog prometa Bosne i Hercegovine.


Prilikom ove službene posjete ministar Jusko je, kao šef delegacije Bosne i Hercegovine, učestvovao na Konferenciji opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), krovne međunarodne organizacije u području informacionih i komunikacionih tehnologija i usluga, a ujedno i najstarije specijalizirane agencije u okviru Ujedinjenih naroda. Na Konferenciji je učestvovalo 178 zemalja država članica ITU-a iz cijelog svijeta. Bosna i Hercegovina je članica ove unije od 1992. godine.


Konferencija opunomoćenika, koja se održava svake četiri godine, mjesto je na kojem države članice ITU-a donose ključne odluke od važnosti za budućnost ITU-a, njegov rad i organizaciju, te utvrđuju planove kojima će usmjeriti razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija i usluga na svjetskom nivou u sljedećem periodu.


Jedna od najvažnijih tačaka na Konferenciji bio je izbor čelnih osoba i glavnih tijela ITU-a na mandatni period od četiri godine, i to generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara ITU-a, direktora Radio-komunikacionog biroa, Biroa za telekomunikacionu standardizaciju i Biroa za telekomunikacioni razvoj ITU-a. Također je izabrano i 12 članova Odbora za radijske propise i nove države članice Vijeća ITU-a, tijela koje upravlja međunarodnom organizacijom u periodu između dviju konferencija opunomoćenika, ukupno njih 48 iz pet svjetskih regija.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!