IBRAHIM PROHIĆ/PRVI PUT NA IZBORE ALI KAO KANDIDAT

Zašto SDP želi da uguši Našu stranku

Arhiva29.09.10, 14:40h

DEPO PORTAL je odlučio da u danima uoči izbora da prostor jednom od kandidata koji želi da se po prvi put aktivno uključi u politički život. Riječ je Ibrahimu Prohiću, poznatom kolumnisti i analitičaru, koji iz pozcije interesa Naše stranke nastavlja da kritički elaborira ideju o monopolu SDP-a na građanske i ljevičarske vrijednosti u društvu

IBRAHIM PROHIC

Piše: Ibrahim PROHIĆ

Krizu u BiH može riješiti samo ljevica, ali autentična, odlučna, demokratska i efikasna stranka...To nije zadatak za salonsku i klijentelističku partiju kojom dvadeset godina vlada jedna osoba.

BiH, ipak nije Kuba.

Izlaz iz krize nije partija koja koketira s populizmom i koja se sprema koalirati s novim, mračnim političkim faktorom (SBB), samo da bi imali vlast. Politička pragma nikad ne smije ići preko granice koja ruši temeljne principe.

BiH, uprkos svemu, ima demokratski potencijal i zato je iznjedrila Našu stranku koja je sebi  postavila izuzetno težak zadatak : Reformirati i stabilizirati konfliktno društvo,reformirati neproduktivnu državu , te smijeniti korumpiranu i neefikasnu vlast.

To se već 15 godina očekivalo od SDP BiH. Vlast im se nudila na tacni. No, oni  nemaju nužne pretpostavke za takve ciljeve. Oni imaju neke druge ciljeve. Oni žive u nekom drugom, paralelnom svijetu. S njima, posebno s njihovim liderom, ne mogu se identificirati građani BiH, jer su im potrebe različite. SDP, jednostavno, nema potrebni kredibilitet. Njima se ne vjeruje, jer zaboravljaju opšti interes – oni svoju djelatnost fokusiraju na interese lidera i dobro pozicioniranih struktura u partiji.

Kozmetičkom mimikrijom (zlo)upotrebljavaju (komunističku) partiju čiji su sljedbenici. (1) Uzeli su tradicionalnu , crvenu boju,  (2) prisvajaju zasluge za stvaranje one, Titove države, (3) prisvojili su imovinu SK.

Boja je u redu, ali to je samo simbolika – služi za prepoznavanje – ali ne može koristiti izlasku iz krize.

Neuvjerljivi su kad s plakata obećavaju državu i brigu za čovjeka. Imali su priliku dvije godine na globalnom planu (2000. –2002.) Nisu se proslavili. Imali su priliku na lokalnom nivou na više mjesta. No, pokazuju iste ili slične slabosti kao i vlast drugih stranaka. Oholost, klijentelizam (imaju svoje favorite) i neodgovornost. Postoje i ozbiljne sumnje u poštivanju zakonitosti. Na kraju, ne dostižu potrebnu društvenu efikasnost.

S druge strane, Naša stranka potvrđuje principijelost i efikasnost tamo gdje je vlast ili dio vlasti (u Bosanskom Petrovcu ili gradskom vijeću u Sarajevu).

Naša stranka neće imati svoje (poslovne) favorite. Gradiće sistem u kojem će svi (pojedinci i poslovni subjekti) imati jednake šanse, a status i poslovni uspjeh će određivati sposobnosti, kreativnost i rad.

Sada, kad Naša stranka jača, SDP je želi ugušiti, da bi sačuvali monopol na građansku opciju i da bi imali izgovor za koaliranje sa (novim) političkim frankeštajnom.

Ideološka matrica, očito, nije rješenje po sebi. Ovom društvu nije dovoljna druga, njemu treba drugačija vlast. BiH treba građansku, ali demokratsku vlast, jer jedino takva vlast može biti produktivna. Samo demokratski profilirana stranka može producirati demokratsko (i efikasno) društvo, jer svaka politika reproducira svoju suštinu na društvenom planu (u vlasti).

Naša stranka je paradigma te drugačije vlasti – drugačijeg koncepta - koji će potaknuti realizaciju svih društvenih resursa i individualnih potencijala.

SDP nema odgovor na svjetsku kontraverzu između rada i kapitala.

Naša stranka traga za humanističkim odgovorom kako one koji žive od svog rada odbraniti od diktata kapitala, kako sačuvati univerzalne vrijednosti, autentične ljudske potrebe i prirodne resurse, kako stvoriti uslove za tzv. održivi razvoj.

Kroki vizija Naše stranke - reafirmirati sljedeće vrijednosti i principe:

1. Opšti interes

2. Princip kompetentnosti

3. Moral u politici

4. Individuu i autentične potrebe i interese pojedinca

5. Osloboditi klasične funkcije države (policiju i pravosuđe) od tutorstva politike da bi se reducirala korupcija i otklanjati uzroke koji produciraju korupciju

Naša stranka naravno ima rješenja za ustavnu reformu i za nacionalno pitanje - ravnoteža građanskog i nacionalnog, tj.individualnog i kolektivnog.

Na kraju, Naša stranka ima i garanciju za svoj politički projekat – to su motivi i ljudi koji su formirali stranku, moralni kredibilitet onih koji je sada vode i onih koji je podržavaju i sposobnosti svih njih. Njihovi dosadašnji životi su garancija Naše stranke.

BiH ima šansi otprilike onoliko, koliko šansi ima Naša stranka na ovim izborima.

(DEPO)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook