VIDEO/ TVRDIO JE 'SUD JE TU DA SE LAŽE'

Zašto su ga zvali 'đavolji advokat': Ko je bio Fahrija Karkin i kako je govorio o svojim klijentima?

Hronika01.11.18, 14:21h

Zašto su ga zvali 'đavolji advokat': Ko je bio Fahrija Karkin i kako je govorio o svojim klijentima?
Nikada nije pitao svoje klijente jesu li počinili djelo koje im se stavlja na teret, a tvrdio je i da je uvijek zastupao klijente koji su bili nevini. Kako je to moguće, s obzirom da je zastupao i one koji su osuđeni na smrt? I to je objasnio

 

 

Poznati sarajevski advokat Fahrija Karkin preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini, a jedan od svojih posljednjih intervjua u kojem je otvoreno govorio o svojoj karijeri, najzanimljivijim slučajevima i svojim klijentima, dao je za televiziju Hayat.


I sam je za sebe često volio da kaže da je najbolji, a u emisiji 'Intervjuu' televizije Hayat obrazlagao je i jednu od svojih izjava u kojima je tvrdio da je 'sud tu da se laže'.


Upitan da li je nekada i sam lagao u sudnici, dao je potvrdan odgovor. Rekao je da je lagao često. Pojasnio je i zašto.


Nikada nije pitao svoje klijente jesu li počinili djelo koje im se stavlja na teret, a tvrdio je i da je uvijek zastupao klijente koji su bili nevini.


Kako je to moguće, s obzirom da je zastupao i one koji su osuđeni na smrt? I to je objasnio.


Zastupao je mnoge 'opasne momke'... Zbog toga je prozvan 'đavoljim advokatom'. To mu, govorio je, ne smeta. Naprotiv, inponira mu. I svi ti 'opasni momci' su mu dolazili i tražili, neki i molili, da ih zastupa, a samo je jednoj osobi u svojoj profesionalnoj karijeri, dugoj 47 godina, išao 'na noge'.


U razgovoru za Hayat otkrio je o kome je riječ.


Karkin je govorio da vjerovatno ima onih koji su nevini završili u zatvoru, ali je bio siguran da je mnogo više onih koji su bili krivi, ali su oslobođeni. Ono što je, smatrao je, po pravu - nije uvijek i pravedno.


Vrlo otvoreno Karkin je u ovom intervjuu govorio o kolegama advokatima, tužiocima i sudijama, politici u bh. pravosuđu, ali i stranim sudijama o kojima, kako je rekao, ne misli ništa dobro.


- U sudnicama nije uvijek 'ozbiljno', rekao je Karkin. Ispričao je jednu od anegdota njegovog bivšeg klijenta, nakon koje su se svi u sudnici smijali, pa i sudija.


Kako je govorio poznati advokat, podjestite se u video prilogu...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!