VIDEO/ DIREKTOR FUP-A u emisiji 'Pressing':

Dragan Lukač tvrdi: Nije to bila nikakva 'sačekuša', već brutalno ubojstvo bez ikakvog prethodnog plana...

Hronika31.10.18, 22:42h

Dragan Lukač tvrdi: Nije to bila nikakva 'sačekuša', već brutalno ubojstvo bez ikakvog prethodnog plana...
- Mislim da nema elemenata 'sačekuše', već da se radi o jednom brutalnom ubojstvu koje su počinitelji napravili u odnosu na dolazeću patrolu. Mislim da se radi o činu koji su oni napravili bez nekog prethodno planiranog osnova i plana da to naprave, smatra direktor FUP-a

 


Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač gostujući u Pressingu na N1 govorio je o slučaju ubistava sarajevskih policajaca. Ovaj zločin opisao je kao najteži u postratnoj Bosni i Hercegovini.


Već šesti dan traje potraga za ubicama sarajevskih policajaca. Hoće li ovo značiti definitivni obračun države sa automafijom?


- Zaboravljeno neće biti, a ni prethodni slučajevi nisu zaboravljeni. Policija u BiH radi na svim tim slučajevima. Ništa neće biti zaboravljeno i svi predmeti takvog karaktera su trajnog karaktera do rasvjetljenja. Da li će ovo biti signal za definitivni obračun države sa kriminalcima, ne možemo to do kraja definirati na takav način - kazao je Lukač na početku gostovanja u Pressingu.


Zašto?


- Zato što je to previše složena materija da će se sada dražva dići na noge, pohvatati sve kriminalce u ovoj zemlji. Nije to izvodivo na takav način. Ovo je jedan događaj koji vrlo ozbiljno upozorava sve segmente u okviru pravne države u zemlji, da imamo profile kriminalaca koji zahtjeva jedan temeljitiji pristup organa gonjenja.


Šesti dan traje potraga, lov na ubice sarajevskih policajca. Ubice još nisu otkrivene. Tek jedna osoba je pritvorena zbog sumnje u povezanost sa ubistvom. Još se ne zna ko su ubice...


- Još uvijek se radi na tom slučaju. Ovo što se dogodilo, ubojstvo policajca, je jedan strašan zločin, rekao bih najteži zločin počinjen u postratnoj BiH. Ne samo po osnovu žrtava, nego način na koji je izvršen zločin. Gnusan čin koji se zaista rijetko događa. Moramo biti svjesni da imamo profile izvršitelja krivičnih djela koji su spremni na najteže zločine da bi ostvarili svoje ciljeve. Kad je riječ o samom slučaju, ne mogu komentirati dostignuti nivo istrage. Po pravililima našim, jasno je definirano da u uvjetima otvaranje istrage sve informacije može isključivo davati nadležno tužilaštvo. Mislim da tužitelji koje rade na ovom slučaju su svjesni da javnost očekuje informacije, ali treba imati u vidu da u ovoj fazi ne može ići puno informacija jer bi to sasvim sigurno remetilo samu istragu.


- Mislim da nema elemenata 'sačekuše', već da se radi o jednom brutalnom ubojstvu koje su počinitelji napravili u odnosu na dolazeću patrolu. Mislim da se radi o činu koji su oni napravili bez nekog prethodno planiranog osnova i plana da to naprave. Svi naši ljudi gledaju i sa dozom straha. Ja ne bih rekao da su policajci uplašeni, mi ćemo i dalje raditi svoj posao profesionalno, možda sa malo više opreza. Opravdana je zabrinutost građana. Moramo jednostavno ići u pravcu da poduzimamo mjere, da stvaramo što povoljniji i sigurniji ambijent za sve naše građane. Ponosan sam na policiju u FBiH i u cjelini. Imamo dobru i kvalitetnu policiju. Naša policija ima kapacitet da može odgovoriti na svaki sigurnosni izazov - naveo je Lukač.


Kako je kazao, policijski organi itekako predano rade ovaj posao u okviru sektora sigurnosti na prostoru FBiH.


- Druga je stvar na kakav način u nastavku te priče postupaju drugi organi gonjenja. Neke brojke, neki pokazatelji vrlo egzaktni, idu u prilog ovome o čemu govorim.


Koje su to brojke?


- U periodu zadnjih šest godina, od 1. 1. 2012. godine zaključno sa današnjim danom, na prostoru FBiH smanjen je broj krivičnih djela za 12.000. To je jedna ogromna brojka smanjenja koja nije došla sama po sebi. Zaslugu isključivu za to imaju policijski organi u FBiH. Imali smo i ranije pucanja na naše policijske patrole u FBiH, to je na neki način sastavni dio našeg posla.


Na upit kako je ubistvo policajaca u Zvorniku u aprilu 2015. godine okarakterisan kao teroristički čin, a ubistvo policajaca u Sarajevu prošle sedmice nije, Lukač kaže da sve ovisi koji elementi se mogu osigurati u dokaznom smislu u dokumentiranju krivičnog djela.


- Nije isključeno da se može ići u tom pravcu. Nešto drugo je bitno. Mi u Krivičnom zakonu FBiH, kada je riječ o ovakvom događaju, mi nemamo krivično djelo pod koje bi mogli podvesti ubojstvo policajca. Jedna od promjena je i promjena legislative radi bolje zaštite policijskih službenika. Kada je riječ o ZKP, mi smo mlada država i mlado društvo. Temeljni nedostatak ove postojeće policijske strukture je odsustvo piramidalne strukture policijskog ustroja. Nema nikakva vertikala ustroja i postupanja. Ne samo na nivou u BiH, nego i u FBiH. Ja sam direktor FUP-a, nemam naredbodavnu nadležnost prema policijskim komesarima. Ne moraju me poslušati, ne mogu im narediti da izvrše to i to. Ta policijska struktura prati ustavno uređenje BiH. Da bi bilo šta mijenjali, prva i osnova stvar koja mora biti promijennjena je Ustav. Znamo da je to u postojećim uvjetima nemoguće, ako je i moguće, onda ide vrlo teško. Bilo je takvih inicijativa za promjenu policijske strukture na prostoru BiH, a koji je propao 2006. godine - naveo je Lukač u Pressingu.

 

Više pogledajte u videu..

 

 

(N1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!