VIDEO/ BRUTALNI SNIMAK TRESE REGION

Neviđena policijska tortura nad nemoćnim mladićem: Upali u kafić, oborili ga, šutali, udarali, vukli za kosu...

Hronika31.10.18, 18:34h

Neviđena policijska tortura nad nemoćnim mladićem: Upali u kafić, oborili ga, šutali, udarali, vukli za kosu...
Nad građanima koji nisu pružali otpor, a prema dostavljenom snimku sa nadzornih kamera, policijski službenici su ih udarali šakama po tijelu, šutirali i vukli za kosu i to nakon što su ih onesposobili

 

Video snimak još jedne policijske torture nad građanima koji nisu pružali nikakav otpor, osvanuo je u svim crnogorskim medijima zahvaljujući Građanskom pokretu URA, koji je snimak sa nadzornih kamera dostavio medijima.


Na ovom video snimku, čiju autentičnost Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi, zabilježene su scene u kojima policajci prilikom racije udaraju građane koji su prethodno onesposobljeni.


Na snimku se jasno vidi prekoračenje ovlašćenja policijskih službenika prilikom racije u Ulcinju u junu 2017. godine. Nad građanima koji nisu pružali otpor, a prema dostavljenom snimku sa nadzornih kamera, policijski službenici su ih udarali šakama po tijelu, šutirali i vukli za kosu i to nakon što su ih onesposobili.

 


Građanski pokret URA navodi da su tu akciju policije u Ulcinju predvodili dva policijska komandira koji i danas rade u Upravi policije, te ova politička partija zahtijeva njihovo razrješenje i sankcionisanje.


Radi se o slučaju o kome se govorilo i u Skupštini Crne Gore, a aktuelizovao ga je poslanik albanske partije Forca Genci Nimanbegu, koji za RSE kaže da je takav slučaj torture nezabilježen u Ulcinju.


- To je ekstreman slučaj koji je nezapamćen u našem gradu. Pod izgovorom da je policija jurila bezbjednosno interesantna lica, evidentno je bilo da su građani bili maltretirani od strane pojedinaca iz Posebne jedinice policije. Iako su tadašnji čelnici policije tada govorili da će utvrditi odgovornost, nije bilo istrage. Da nije bilo inicijative i tužbe oštećenih lica i danas bi se to zataškalo. Kako sud nije prihvatio sporazum o priznanju krivice, cijenim da su, ipak na neki način, državni organi podigli nivo gledanja na ljudska prava. Iako se postupak odvija poslije godinu dana, ipak, kako kažu, pravda je spora ali u ovom slučaju, izgleda, će biti dostižna - ističe Nimanbegu.


Protiv trojice policajaca je zbog zlostavljanja pokrenut sudski postupak. Policajci su sa tužilaštvom postigli prethodno sporazum o priznanju krivice u zamjenu za uslovnu kaznu.


Međutim, prema posljednjim informacijama, to priznanje krivice je odbacilo vijeće ulcinjskog Osnovnog suda na zahtjev advokata oštećenih građana.


Više saznajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još