U POMEN NA VELIKOG PRIJATELJA BIH

Još jedna ulica u Sarajevu ili gradski trg dobija novi naziv: Prihvaćen prijedlog gradonačelnika Skake

Hronika31.10.18, 15:45h

Još jedna ulica u Sarajevu ili gradski trg dobija novi naziv: Prihvaćen prijedlog gradonačelnika Skake
Sarajevo i BiH će na ovaj način osigurati trajno sjećanje na njegovu historijsku ulogu u izgradnji i njegovanju bratskih i prijateljskih odnosa između naroda BiH i Sjedinjenih Američkih Država - obrazložio je Skaka 

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas inicijativu na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake da se jedan trg ili ulica u glavnom gradu BiH nazovu po nedavno preminulom američkom senatoru Johnu McCainu


- Senator John McCain bio je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. U teškim vremenima je stvari nazivao pravim imenom i tražio pravedna rješenja za našu zemlju. Sarajevo i BiH će na ovaj način osigurati trajno sjećanje na njegovu historijsku ulogu u izgradnji i njegovanju bratskih i prijateljskih odnosa između naroda BiH i Sjedinjenih Američkih Država - obrazložio je Skaka. 


Gradonačelnik Skaka danas je informirao vijećnike da je tokom posjete Washingtonu obišao i grob utjecajnog američkog senatora na mornaričkom groblju u Annapolisu gdje je simbolično položio zastave BiH i Grada Sarajeva. 


- Izuzetno cijenimo njegov doprinos u velikoj pomoći koju je američki narod pružio narodu u BiH - izjavio je gradonačelnik podsjećajući da je McCain tokom svoje političke karijere u nekoliko navrata posjećivao glavni grad BiH, te izgradio posebnu vezu sa ovom zemljom. 


Skaka je podsjetio da je tokom posjete Washingtonu potpisao značajan memorandum o saradnji sa organizacijom Marshall Legacy Institute kojim se otvaraju vrata za realizaciju projekata s ciljem da se do 2020. godine Sarajevo potpuno očisti od mina. 


- Obavili smo i niz važnih razgovora u američkom Kongresu, State departmentu i učvrstili veze Sarajeva sa prijateljima u SAD, te otvorili mogućnost dublje saradnje - dodao je Skaka, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.


(FENA/ad)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!