'Dnevni avaz' saznaje

Almira Hadžović-Džuvo zbog mobinga napušta Medicinski fakultet: Bivša dekanesa potpisala raskid radnog odnosa

Hronika29.10.18, 13:50h

Almira Hadžović-Džuvo zbog mobinga napušta Medicinski fakultet: Bivša dekanesa potpisala raskid radnog odnosa
Profesorica Hadžović-Džuvo u dopisu koji je poslala 25. oktobra na adrese dva fakulteta, navela je da svoj radni odnos završava sa 31. oktobrom

 

Prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, bivša dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koja je smijenjena s te pozicije u novembru prošle godine, potpisala je sporazum o raskidu radnog odnosa s tom visokoškolskom ustanovom te o tome obavijestila i Upravu Stomatološkog fakulteta, saznaje „Dnevni avaz“.  

 

Poslala dopis

 

Profesorica Hadžović-Džuvo u dopisu koji je poslala 25. oktobra na adrese dva fakulteta, navela je da svoj radni odnos završava sa 31. oktobrom, čime Medicinski fakultet ostaje bez redovnog profesora na Katedri za fiziologiju čovjeka za studente Stomatološkog fakulteta UNSA-e.

 

- Drama koja je nastala prije tačno godinu u režiji Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a nakon što je pod pritiskom koji je vršila na Nastavno–naučno vijeće Medicinskog fakulteta uspjela smijeniti s čelne pozicije Medicinskog fakulteta Almiru Hadžović-Džuvo, ne jenjava i profesorica više nije mogla podnijeti taj mobing i pritiske. Sva ova dešavanja imaju veliki utjecaj i na studente i niko ne zna kada će pritiscima kako na Medicinskom fakultetu tako i na KCUS-u doći kraj - kaže 'Avazov' sagovornik dobro upućen u dešavanja na ovim visokoškolskim ustanovama.

 

Postalo nepodnošljivo

 

Prof. dr. Hadžović-Džuvo je nakon više od dvije decenije uspješne saradnje s ovim visokoškolskim ustanovama u zvanje redovni profesor Medicinskog fakulteta izabrana prije dvije sedmice na sjednici Senata UNSA-e.

 

No, mobing kojem je izložena već mjesecima od onih koji stoje iza njene smjene s mjesta dekanese postao je nepodnošljiv, posebno kada je riječ o pritiscima koje vrši aktuelna dekanesa Semra Čavaljuga.


Kako spasiti akademsku zajednicu, studente i nauku

 

- Odlaze profesori, odlaze ljekari, odlaze svi koji su godine rada ostavili kako na Medicinskom fakultetu tako i na KCUS-u. Iza svega stoji Sebija Izetbegović. Sve je radila da se Hadžović-Džuvo otjera s pozicije dekanese, a sada je doprinijela da nakon više o 20 godina rada i ona ode iz nastave. Nadam se da će konačno rektor UNSA-e Rifat Škrijelj reagirati i spasiti akademsku zajednicu, studente i nauku - poručuje sagovornik 'Avaza'.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

 Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još