NE ZABORAVITE POMJERITI KAZALJKE

Možda ih posljednji put vraćamo unazad: Noćas prelazak na zimsko računanje vremena

Hronika27.10.18, 11:00h

Možda ih posljednji put vraćamo unazad: Noćas prelazak na zimsko računanje vremena
Ova praksa promjenjuje se već 35 godina, ali bi od naredne trebala biti ukinuta, jer je Evropska komisija predložila da se kazaljke više ne pomjeraju dva puta godišnje

 

 


Noćas tačno u tri sata iza ponoći završava se ljetno računanje vremena, kada kazaljke na časovnicima treba pomjeriti jedan sat unazad.


Ova praksa promjenjuje se već 35 godina, ali bi od naredne trebala biti ukinuta, jer je Evropska komisija predložila da se kazaljke više ne pomjeraju dva puta godišnje.


Rok zemljama članicama EU da odluče da li žele zimsko ili ljetno računanje vremena je april 2019. godine. Tako bi posljednji put kazaljke bi morale biti pomjerene u skladu sa ljetnjim računanjem vremena 31. marta 2019. godine.


Ovaj prijedlog Evropske komisije uslijedio je na osnovu ankete koja je ljetos sprovedena, a čiji rezultati su pokazali da 84 odsto anketiranih ne želi više da pomjera kazaljke.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!