UBISTVO JAMALA KHASHOGGIJA samo je jedno u nizu

Kako je Saudijska Arabija postala 'najveći dželat na svijetu': Brutalne egzekucije, bičevanje, kidanje udova, a žene...

Hronika26.10.18, 11:03h

Kako je Saudijska Arabija postala 'najveći dželat na svijetu': Brutalne egzekucije, bičevanje, kidanje udova, a žene...
Detalji ovog zvjerskog zločina jedan su u dugom nizu kršenja ljudskih prava koja se dešavaju u toj zemlji brutalnosti i terora, navodi se u članku objavljenom na internetskoj stranici organizacije Amnesty International

 

Izvor: Al Jazeera Balkans

 

Nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, Kraljevina Saudijska Arabija ponovo se našla u središtu pažnje svjetske javnosti.


Detalji ovog zvjerskog zločina jedan su u dugom nizu kršenja ljudskih prava koja se dešavaju u toj zemlji brutalnosti i terora, navodi se u članku objavljenom na internetskoj stranici organizacije Amnesty International.


Jemen


Prva kršenja ljudskih prava desila su se u Jemenu, gdje se koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata aktivno uključila u rat koji je uništio tu siromašnu zaljevsku zemlju u protekle tri i po godine.


U udarima ove koalicije na bolnice, škole i stambena naselja ubijene su hiljade civila, uključujući djecu.


Amnesty International je zabilježio konstantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i ratne zločine.


Uprkos tome, zemlje poput Velike Britanije, SAD-a i Francuske nastavljaju sklapati unosne sporazume o prodaji oružja Saudijcima.


Gušenje slobode govora


Druga stvar u nizu kršenja ljudskih prava je kampanja usmjerena protiv miroljubivih aktivista, novinara i akademskih građana.


Od kako je princ Mohammed bin Salman preuzeo funkciju prijestolonasljednika, uhapšen je veliki broj aktivista, a neki su i osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne samo zbog toga što na miroljubiv način upražnjavaju svoje pravo na slobodu govora, okupljanje i formiranje udruženja.


Vlasti Saudijske Arabije nisu poštedjele ni zaštitnike ljudskih prava.


Pozivajući se na zakone o borbi protiv terorizma i cyber kriminala, oni su zabranili njihove miroljubive aktivnosti i uzurpirali njihova ljudska prava.


Hapšenje aktivistica


Saudijske vlasti uhapsile su veliki broj istaknutih aktivistica na polju zaštite prava žena.


U kontinuiranoj kampanju, uhapšene su Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan i Aziza al-Yousef na osnovu arbitrarne odluke, bez podizanja optužbe.


One su u zatvoru od maja ove godine.


Nakon ovih hapšenja, Vlada je pokrenula kampanju blaćenja kako bi ove aktivistice označila kao izdajnice.


Njima prijeti podizanje optužnice pred antiterorističkim sudom i dugogodišnja zatvorska kazna.


Smrtne kazne


Amnesty ističe da je Saudijska Arabija postala "najveći dželat na svijetu", gdje se veliki broj egzekucija godišnje izvršava pred očima javnosti.


"Smrtna kazna krši pravo na život. To je okrutna, ponižavajuća kazna u kojoj nema humanosti. Osim toga, ne postoji dokaz niti je igdje na svijetu potvrđeno da takva kazna sprečava zločine. Saudijska Arabija, uprkos tome, i dalje donosi i izvršava smrtne presude", navodi se u članku.


Saudijski sudovi donose kazne bičevanjem za brojne prekršaje, većinom bez valjanih razloga.


Organizacija navodi primjer aktiviste Rifa Badawija, "koji je osuđen na 1.000 udaraca bičem i 10 godina zatvora zbog pisanja bloga. U sličnim slučajevima donesene su presude o kidanju udova 'unakrst', što ostavlja trajne posljedice, kao kaznu za određene prekršaje.


Rutinsko kažnjavanje


Bivši zatvorenici i optuženici su kazali za Amnesty da je korištenje snaga sigurnosti u mučenju i drugim vidovima zlostavljanja veoma raširena pojava.


Počinioci takvih nedjela se ne privode pravdi.


Spolna segregacija je i dalje prisutna u Saudijskoj Arabiji.


Žene su i dalje podređene muškarcu u pitanjima braka, razvoda, odgoja djece, nasljedstva i drugih propisa.


Prema zakonu, žena nema pravo sama odlučivati, već mora ovlastiti muškog rođaka da u njeno ime donosi odluku.


Amnesty ukazuje i na postojanje vjerske segregacije u odnosu na šiitsku manjinu, kojoj su ograničene mogućnosti zaposlenja u državnim institucijama.


Dodaje se da je ubistvo novinara Jamala Khashoggija najnovije u nizu kršenja ljudskih prava.


Amnesty poziva generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa da pokrene međunarodnu istragu o okolnostima tog nezakonitog pogubljenja, kao i mučenja te ostalih kršenja ljudskih prava počinjenih u ovom slučaju.

 

(AJB/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!