VIDEO/ Ovdje su počinjeni neki od najstrašnijih zločina

Porazna anketa na ulicama Višegrada: Šta mladi misle da se dešavalo za vrijeme rata u gradu na Drini?

Hronika20.10.18, 14:54h

Porazna anketa na ulicama Višegrada: Šta mladi misle da se dešavalo za vrijeme rata u gradu na Drini?
Zbog zločina u Višegradu Haški tribunal (ICTY) i Sud BiH izrekli su više osuđujućih presuda, među kojima je i doživotna kazna zatvora koja je izrečena Milanu Lukiću

 

Prema podacima Haškog tribunala, u Višegradu je u proteklom ratu ubijeno oko 3.000 bošnjačkih civila. Neki od najstrašnijih ratnih zločina počinjeni su u junu 1992. godine kada je 120 Bošnjaka zatvoreno i živo spaljeno u kućama u Pionirskoj ulici i na Bikavcu. Više od 13.000 stanovnika tog grada i okoline otjerano je iz svojih domova ili ubijeno.

 

Zbog zločina u Višegradu Haški tribunal (ICTY) i Sud BiH izrekli su više osuđujućih presuda, među kojima je i doživotna kazna zatvora koja je izrečena Milanu Lukiću.

 

Balkan Booster dvojac Lea i Ljupko pitao je stanovnike Višegrada jesu li učili o proteklom ratu u školama i znaju li šta se dešavalo.

 

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!