Kalkulacije i dogovori

Kako će se formirati vlast u KS: Naša stranka pozvala SDP i DF, čeka se potez Konakovića i SBB-a

Front18.10.18, 20:01h

Kako će se formirati vlast u KS: Naša stranka pozvala SDP i DF, čeka se potez Konakovića i SBB-a
Omjer snaga Naše stranke, SDP-a, DF-a i Naroda i pravde čini 17 ruku. Nedostajuće jedno mjesto potrebno je pronaći u drugim zastupničkim klupama. To mogu biti Nezavisna bosansko-hercegovačka lista sa 2 mandata, ili SBB sa 2

 

Najveći dio izbornog kolača u sarajevskom kantonu, pojedinačno, osvojio je SDA - 24%. Međutim, ostale stranke koje su dobile mandate su najavile formiranje vlasti bez SDA.

 

Tako bi SDA sa 10 mandata, teoretski, preostao samo BOSS sa dva zastupnička mjesta, a ukupno 12 mjesta nije ni približno dovoljno za potrebnu većinu od 18 ruku u kantonalnoj skupštini.

 

Prve službene razgovore za izbacivanje SDA iz vlasti inicirala je Naša stranka, pozvala SDP i DF - za početak, prenosi N1.

 

- Utvrdit ćemo sigurno datume za narednu sedmicu, kada ćemo pozvati ostale stranke na koje mi računamo u Kantonu Sarajevo. - Koje su to stranke na koje vi računate? - Sve stranke izuzev SDA i BOSS, koji je satelit SDA. - Dakle, može i SBB? - Potencijalno, da - kazao je Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

 

Najizvjesniji novi član za pregovaračkim stolom je Narod i pravda Elmedina Konakovića.

 

Omjer snaga Naše stranke, SDP-a, DF-a i Naroda i pravde čini 17 ruku. Nedostajuće jedno mjesto potrebno je pronaći u drugim zastupničkim klupama. To mogu biti Nezavisna bosansko-hercegovačka lista sa 2 mandata, ili SBB sa 2.

 

SDP je ZA razgovore, konačna odluka se čeka.

 

- To su prvi razgovori. Da odredimo daljnju dinamiku razgovora. Naš uvjet je ono što smo mi obećali u kampanju, a to je Plan 10. Još nismo donijeli odluku ni za jedan kanton, tako ni za Sarajevski. O tome će odluku donijeti organi, a moguće je da će se i članstvo izjašnjavati na referendumu o tome treba li ići u koaliciju ili ne - kazao je Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a.

 

Ako bi se inicijalnim pregovorima trojca NS - SDP - DF prodružila stranka Narod i Pravda, Konaković ima i uvjet.

 

- Usvojiti Zakon o porijeklu imovine nositelja funkcija, usvojiti Zakon o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu, a onda definisati prioritete i rokove za rješavanje nagomilanih problema, a raspodjelu fotelja ostaviti po strani - smatra Elmedin Konaković.

 

Stranka demokratske akcije ranije je saopštila da su se pojedine stranke okrenule protiv SDA, nezadovoljne vlastitim izbornim rezultatom, ali da je, kako ističu, narod rekao svoje.

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još