Naučnici potvrdili

Dužina prstiju zaista je povezana sa seksualnom orijentacijom: Je li neko gay, moguće je reći pogledom na lijevu ruku

Lifestyle18.10.18, 08:39h

Dužina prstiju zaista je povezana sa seksualnom orijentacijom: Je li neko gay, moguće je reći pogledom na lijevu ruku
Naše istraživanje sugerira da je naša seksualnost određena u maternici i ovisi o količini muških hormona kojoj smo izloženi ili reakciji svakog pojedinog tijela na te hormone, kaže doktorica Watts

 

Žene čiji su kažiprst i prstenjak lijeve ruke različitih dužina vjerovatnije su lezbejke, pokazala je nova studija, o kojoj piše BBC.

 

Naučnici su izmjerili dužine prstiju kod 18 parova identičnih blizanki pri čemu je jedna bila heteroseksualna, a druga homoseksualna. Pokazalo se da lezbejke češće imaju različite dužine kažiprsta i prstenjaka - što je karakteristika muškaraca - no samo na lijevoj ruci.

 

To je možda rezultat izloženosti testosteronu u maternici, kazali su naučnici Univerziteta Essex.

 

Također, izmjerili su dužinu prstiju 14 parova identičnih blizanaca pri čemu je jedan bio homoseksualac, a drugi heteroseksualac, no nisu našli nikakvu poveznicu.

 

I muškarci i žene izloženi su 'muškom' hormonu testosteronu u utrobi majke, no neki više od drugih.

 

Autorica studije, dr. Tuesday Watts, s odsjeka za psihologiju Univerziteta Essex kaže:

 

- S obzirom da se i blizanci koji dijele 100 posto gena mogu razlikovati po seksualnoj orijentaciji, mora postojati još faktora osim genetike koji na to utječu. Naše istraživanje sugerira da je naša seksualnost određena u maternici i ovisi o količini muških hormona kojoj smo izloženi ili reakciji svakog pojedinog tijela na te hormone. Oni koji su testosteronu bili više izloženi, kasnije imaju veću šansu biti homoseksualne ili biseksualne orijentacije, izjavila je doktorica Watts.

 

- Zbog povezanosti razine hormona i dužine prstiju, promatranje nečijih prstiju moglo bi dati naznake o njegovoj seksualnoj orijentaciji, kaže doktorica Watts.

 

Inače, ovo je istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Sexual Behaviour.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!