brutalni dizajn pljačke

Fahrudin Radončić: Brutalno smo pokradeni, ali im je nešto promaklo

Front17.10.18, 19:08h

Fahrudin Radončić: Brutalno smo pokradeni, ali im je nešto promaklo
Radi se o brutalnoj pljački na koju smo navikli, s tim da ona ovaj put ima brutalni dizajn

 

Lider SBB-a i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na proteklim izborima Fahrudin Radončić gostovao je danas u programu N1 televizije.

 

Kako se osjećate, s obzirom da je bilo govora o vašem zdravlju?

 

"Izvanredno sam, potpuno sam zdrav. Iza bolesnih konstrukcija stoji jedna poznata hanuma koja se deset godina liječi od karcinoma, a mi o tome šutimo. Ne postoji ništa odvratnije nego baviti se ljudskim zdravljem. Kampanja je pokazala da sam prešao 12.000 kilometara i da sam zdrav, ali imate posla sa umobolnicima", kazao je Radončić za N1. 

 

Radi se o brutalnoj pljački na koju smo navikli, s tim da ona ovaj put ima brutalni dizajn. U cijeloj toj matematici im je nešto promaklo. SBB je ostao snažna parlamentarna stranka na svim nivoima".


Rezultati izbora?


"Nisam razočaran, prošao sam cijelu BiH. Ovo je bila mafijaška krađa, ne samo da kradu glasove, poništeno je pola miliona glasova. 250 hiljada praznih listića. Radi se o brutalnoj pljački na koju smo navikli, s tim da ona ovaj put ima brutalni dizajn. U cijeloj toj matematici im je nešto promaklo. SBB je ostao snažna parlamentarna stranka na svim nivoima. Tačno 50 posto, kao da je neko povukao letvu, a to je ta izborna krađa. Neko je 24 sata prije glasanja promijenio članove biračkih odbora, to je krivično djelo. SDA je sama sebi brojala i CIK umjesto da poništi. Zovnite šefa CIK-a Petrića koji kaže da zna da su materijali zamijenjeni, imate scenario koji je otišao korak dalje u pljački. Ovo je jedan inžinjering samo s tim što je dorađen", dodao je on.

 

Da li još vjerujete u stvaranje jedne "nove, evropske BiH"?


"Ja sam vrlo ostvaren čovjek i vodim jaku stranku i nije problem da li je SBB drugi, treći ili peti. Zašto bi nas birači kaznili? Zašto nisu kaznili njih, oni su najodgovorniji za rezultat. Bojim se da umjesto rađanja jedne nove BiH, sedmog oktobra se napravio jedan Frankeinstein koji će jako skupo koštati građane i bojim se da je taj rezultat po građane jako loš".

 

SBB kao najveći gubitnici izbora?


"Matematički, ti ljudi govore istinu. Suštinski, mi smo moralni pobjednici izbora. Mogu vas oni pokrasti, ali su pokrali legitimnu volju građana. Nisam siguran da će građani htjeti da trpe ovako lošu vlast. Želim im sreću i uspjeh ali vidite u startu da su stvari krenuli jako loše. Uzmite mali Bužim, tamo je 700 poništenih glasova za člana Predsjedništva. Imate potpune dokaze kako se nešto otimalo i kralo. Imate primjer da gospodin Semir Halilović glasa za sebe i kada se broje glasovi, on ima nula glasova", smatra Radončić.

Krivične prijave protiv CIK-a?


"Hoćemo, podnijet ćemo. Čekamo kao legalisti da CIK proglasi rezultate zvaničnim. Najavljuju sve stranke osim SDA i DF-a", dodao je.

 

Da li SBB u budućnosti vidite kao vlast?


"U jednoj užasnoj kampanji, gospodin Izetbegović je govorio da niko neće sa Radončićem i da on unosi nemir u Bošnjake. Vidite kako ga je život demantovao, bukvalno niko neće sa SDA da koalira. Naša koalicija sa SDA je apsolutno nemoguća misija. Mi ćemo podržati drugi blok stranki i imaju našu podršku za vlast na svim nivoima. Lako možemo eliminirati SDA iz vlasti. Oni su upisali sebi 25 posto glasova, znači 75 posto građana nije glasalo za SDA. Mi imamo pravo napraviti vlast i SDA poslati u opoziciju. SBB će provesti proceduru GO, KO, Predsjedništva, ali vam garantujem da ne postoji opcija da se ide sa SDA u vlast. Postoji pragmatična opcija da se podrže stranke ukoliko odluče da naprave vlast (SDP, Narod i pravda, PDA)", kazao je Fahrudin Radončić i objasnio zašto su u prošlom sazivu vlasti bili u koaliciji sa SDA.

 

"Mi smo ušli praktično na silu, građani ne bi mogli da primaju plaće. Mi smo ušli u tu koaliciju godinu dana nakon izbora. Dvije godine gospodin Izetbegović je meni montirao proces. Treću godinu je tražio da SBB napusti koaliciju. Sjetite se, mi smo odmah rekli da napuštamo. Ne možete vi nečiju ludost prihvatiti kao svoj obrazac ponašanja. Naši ministri su dali ostavku u USK i tada su poslanici SDA glasali protiv njihovih ostavki. Takvim ponašanjem je SDA sebe dovela u situaciju da je džabe nominalno prva. Nismo izgubili mandate, nama su mandati ukradeni".

 

"Dodik pravi show"


"Ne vidim Džaferovića kao člana Predsjedništva nikako, to je već postalo karikaturalno Predsjedništvo u kojem Dodik pravi svoj show. Upozoravali smo da je Džaferović najslabija karika i da se neće moći nositi sa Dodikom. Vidite šta sve radi, svi se bave Dodikom jer nema pariranja. Lako bi se suprostavio i ne želim sada da pametujem gospodinu Džaferoviću, neka radi svoj posao kako zna i umije. Nekorektno je da mi Bošnjaci govorimo ko je legitimni predstavnik Hrvata, mi možemo reći da je legalno izabran, ali Hrvati se s tim ne slažu. Pa, nisu vanzemaljci glasali za njega. Vi imate traumu kod hrvatskog korpusa da im Bošnjaci treći put biraju predstavnika", ističe Radončić.

 

"Inzko nama priča viceve, prave se budale i prave se ludi. Oni moraju prihvatiti odgovornost za ovo stanje", kazao je lider SBB-a.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još