na krcatoj grbavici

Džeko dokrajčio Sjevernu Irsku: Dva gola za trijumf BiH!

Sport15.10.18, 22:20h

Džeko dokrajčio Sjevernu Irsku: Dva gola za trijumf BiH!
Strijelac oba gola bio je Edin Džeko u 28. i 73. minuti

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na Grbavici pobijedila selekciju Sjeverne Irske s 2:0, u meču grupe 3 B Lige nacija. 

 

Strijelac oba gola bio je Edin Džeko u 28. i 73. minuti. 

 

Trećom pobjedom u ovom takmičenju BiH je zadržala lidersku poziciju i jednom nogom izborila plasman u A diviziju. No, do novog trijumfa izabranici selektora Roberta Prosinečkog došli su dosta teško s obzirom na to da je Sjeverna Irska bila ravnopravan tim tokom većeg dijela meča, a gosti su imali i nekoliko stopostotnih prilika. No, i večeras je BiH imala sreće s obzirom na to da su Irci promašili neke izgledne prilike te pogodili dva puta okviru gola. 

 

Gosti su pokazali da su na Grbavicu došli po bodove, a može se reći da su do primljenog gola bili nešto opasniji. Preko Savillea imali su dvije dobre prilike za gol, ali je napadač Middlesbrougha prvo u 15. minuti promašio gol iz idealne pozicije, dok je pet minuta kasnije pogodio stativu. 

 

No, prvi su zaprijetili domaći nogometaši preko Višće koji u 9. minuti je bio neprecizan, dok je Džeko u 17. minuti šutirao preko gola.  

 

Do vodećeg pogotka reprezentacija BiH došla je u 28. minuti. Višća je iskoristio pogrešku jednog odbrambenog igrača Sjeverne Irske, nesebično uposlio Džeku, a kapiten bh. reprezentacije je preciznim udarcem sa sedam-osam metara savladao golmana Peacock-Farrella. 

 

Dvije minute kasnije Džeko je još jednom zatresao mrežu gostujuće reprezentacije, nakon lucidnog poteza Pjanića, ali je gol poništen zbog zaleđa.  

 

Pjanić je četiri minute kasnije dobro šutirao iz slobodnog udarca sa 20 metara ali malo iznad gola. Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Vranješ u 44. minuti kada je pokušao sa dvadesetak metara iskosa sa desne strane, ali je lopta prohujala pored stative. 

 

I u drugom poluvremenu ekipe su nastavile sa dinamičnom igrom, a na prvu priliku čekalo se do 56. minute kada Džeko izlazi sam pre gostujućeg golmana, ali nije najbolje zahavtio loptu te je njegov šut odbranio Peacock-Farrell, koji je u nastavku akcije odbranio i šut Sarića. 

 

Uzvratili su gosti u 65. minuti preko Evansa koji sa pet metara nije uspio zatresti praznu mrežu, pogodivši stativu. 

 

U 73. minuti Pjanić je dubinskim pasom pronašao Džeku, kapiten bh. reprezentacije namjestio se i šutirao sa 12 metara u suprotni ugao te drugi put savladao Peacock-Farrella. 

 

Tri minute kasnije i Višća je imao priliku ali je njegov udarac izblokiran. 

 

Pet minuta prije kraja meča Saville je imao još jednu priliku, ali je njegov udarac s ivice šesnaesterca odbranio Šehić. 

 

BiH je u večerašnjem meču nastupila u sljedećem sastavu: Šehić, Čivić, Vranješ, Bešić (od 88. Cimirot), Višća (od 86. Milošević), Duljević (od 74. Zakarić), Pjanić, Džeko, Šunjić, Zukanović, Sarić. 

 

Naredni meč nogometaši BiH igraju 15. novembra u gostima protiv Austrije.

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!