Na nekoliko lokacija u gradu

U Mostaru počinje četvrti regionalni festival književnosti 'Poligon': Slobodan duh ne poznaje granice

Kultura15.10.18, 11:32h

U Mostaru počinje četvrti regionalni festival književnosti 'Poligon': Slobodan duh ne poznaje granice
Jedna od glavnih preokupacija, kako u medijima tako i kulturnoj i političkoj sceni su migracije i sa njima povezane granice, kulturološke, fizičke i druge. Zadatak je književnosti da granice prelazi i pomogne nam da ih i sami pređemo, jer za slobodan duh ne postoje ograde od žice ili betonski zidovi

 

U četvrtak, 18. 10. u Mostaru počinje četvrto izdanje regionalnog festivala književnosti ''Poligon''. Festival će se održavati do 21.10. na nekoliko lokacija u gradu, uz sudjelovanje autora iz BiH, Hrvatske, Srbije i Austrije.

 

I ove godine posjetitelje Poligona očekuju književna čitanja, razgovori i druženja s autorima. Gosti Poligona su Almin Kaplan, Ahmed Burić, Anita Pajević (BiH), Ivan Herceg, Andrija Škare, Goran Matović (HR), Richard Schuberth (Austrija), Siniša Tucić, Petar Matović (Srbija). 

 

Četvrti Poligon održava se na temu 'Granice'.

 

- Jedna od glavnih preokupacija, kako u medijima tako i kulturnoj i političkoj sceni su migracije i sa njima povezane granice, kulturološke, fizičke i druge. Zadatak je književnosti da granice prelazi i pomogne nam da ih i sami pređemo, jer za slobodan duh ne postoje ograde od žice ili betonski zidovi. Ove godine ćemo u programu četvrtog festivala Poligon govoriti upravo o načinima kako smo u vlastitom iskustvu uspjeli srušiti neke zidove uz pomoć književnosti, te što bi se od toga moglo primjeniti drugdje, o čemu će govoriti naš austrijski gost Richard Schuberth - kaže direktor i pokretač Poligona Mirko Božić.

 

I ovogodišnje izdanje Poligona nastavlja u svojoj misiji okupljanja vrhunskih autorskih imena pred mostarskom publikom koji će time obogatiti kulturnu scenu Mostara i BiH, ali i svoje vlastito regionalno iskustvo, što se dosad pokazalo iznimno uspješnim. Cilj Poligona je formiranje stalne književne publike u gradu, koja bi bila poticaj za nove programe najviše kvalitete, kakvu Mostar zaslužuje.

 

Mostar je grad koji je dugo i tradicionalno obilježen pisanom riječi, grad koji želi biti Europska prijestolnica kulture – u takvom gradu želja i nastojanja Poligona su okupiti i stvoriti publiku koja cijeni pisanu riječ. Želja je da se publika upozna s autorima, da književna čitanja budu dijalog autora i publike.

 

- Festival želi privući publiku koja sudjeluje u obrazovnom procesu u svim oblicima: nastavnike, knjižničare, učenike, ali i njihove roditelje. Poligon u program želi uključiti sve skupine društva, a posebno one kojima kultura nije dostupna u jednakoj mjeri kao i ostalima, npr. djeci bez roditelja ili osobama sa poteškoćama u razvoju. Stoga će ove godine srpski autor Siniša Tucić održati predavanje u centru za djecu sa posebnim potrebama. Vjerujemo da će Poligon ''privući ne samo publiku iz grada nego i njegove okolice i time višestruko povećati dosada uobičajene brojeve posjećenosti na književnim događanjima - kaže Božić. 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!