Prepoznali ga po obrvama

Nemojte izazvati novi rat i dovedite ga živog: Komandosi po prvi put ispričali kako je tekla akcija hvatanja srpskog ratnog zločinca

Hronika11.10.18, 17:40h

Nemojte izazvati novi rat i dovedite ga živog: Komandosi po prvi put ispričali kako je tekla akcija hvatanja srpskog ratnog zločinca
Francuski komandosi u međuvremenu avionom stižu u Sarajevo. Kako ne bi privukli pozornost uskaču u UN-ova terenska vozila i dvojica po dvojica iskaču u jarke, okupljaju se na zbornom mjestu i idući kroz šumu dolaze do Johnove kuće. Francuski vojnici su se pribojavali reakcije stanovnika kada eksplozija na ulaznim vratima kuće otkrije početak akcije

 

Redateljica Anna Roch snimala je dokumentarni film “Operacija Kra”, koji govori o hvatanju bosanskog Srbina Momčila Krajišnika na Palama u aprilu 2000., i uspjela dobiti odobrenje za razgovor s nekim pripadnicima tajanstvene jedinice kojom je zapovijedao viceadmiral Laurent Isnard.

 

Film će 11. oktobra biti prikazan na francuskoj mreži Planete Plus.

 

U februaru 2000. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podigao je tajnu optužnicu protiv Momčila Krajišnika, bivšeg predsjednika parlamenta bosanskih Srba. Nekoliko mjeseci prije toga na terenu su se među francuske pripadnike UN-ovih plavih kaciga ubacili vojnici 13. padobranskog puka, elitne obavještajne jedinice., prenosi The Bosnia Times.

 

- Krajišnika smo viđali svaki dan, znali smo gdje mu žive roditelji - priča Gerard (kao i njegovi kolege u filmu otkriva tek nadimak ili ratno ime).

 

Prepoznali ga po obrvama

 

U martu 2000. primijetio je povorku crnih audija u selu blizu Pala, uporišta bosanskih Srba nadomak Sarajeva. Gerard je pretpostavio da se “Kra” vratio roditeljima, ali morao se uvjeriti u to.

 

- Jedne noći smo kroz šumu došli do polja, na osamdeset metara od prozora kupaonice. Imam malu kameru na tronošcu s objektivom od 500 mm. Hladno je, čekamo. Pali se svjetlo. Počeo sam snimati. Meta trinaest puta prolazi ispred prozora. Vidim samo gornji dio lica, ali prepoznajem njegove guste obrve. On je - prisjeća se Gerard.

 

Glavni vojni stožer u Francuskoj zadaću hvatanja povjerava glasovitoj jedinici mornaričkih komandosa “Hubert”.

 

- Locirali smo ga. Sad moramo pripremiti akciju, uhvatiti ga, pritom ne izazvati novi rat i dovesti ga živog - rekao je zapovjednik jedinice Laurent Isnard.

 

- Za to će nam trebati čarobni štapić. Teleportirati ga u zatvor, a da to ni sam ne primijeti - našalio se specijalac koji se predstavio imenom Nemo.

 

U međuvremenu, kako bi bio siguran da se meta – nazvana “John” – skriva u roditeljskoj kući, Gerard je pronašao dobru promatračnicu: štala.

 

- Noću bih podigao crijep dva centimetra kako bih imao pogled na njegovu sobu. No gazda je dolazio dvaput na dan hraniti stoku. Penjao se na štalu i vilama uzimao sijeno. Zato smo načinili rupu u sijenu i sakrili se. Nismo se smjeli micati, kašljati ni jako disati - rekao je.

 

Uhapšen u pidžami

 

Francuski komandosi u međuvremenu avionom stižu u Sarajevo. Kako ne bi privukli pozornost uskaču u UN-ova terenska vozila i dvojica po dvojica iskaču u jarke, okupljaju se na zbornom mjestu i idući kroz šumu dolaze do Johnove kuće. Francuski vojnici su se pribojavali reakcije stanovnika kada eksplozija na ulaznim vratima kuće otkrije početak akcije.

 

- Na Palama je nepovjerenje na svakom koraku. Oružja ima u svakoj kući - kaže Nemo.

 

Grupa se podijelila na tri dijela: jedni su zaduženi za osiguranje akcije, drugi za kontrolu pristupa kući, treći se u pratnji zapovjednika prikradaju kućnom pragu. Njihove automatske puške imaju laserske nišane, ali je njihov snop nevidljiv.

 

- Zato smo nabavili laserski pokazivač koji smo pričvrstili na oružje. Jedna do dvije crvene točke na prsima imaju sjajan učinak zastrašivanja - rekao je Nemo.

 

- Pred vrata smo stavili eksploziv. Dajem znak - kaže admiral Isnard. Odjeknula je eksplozija.

 

Za nekoliko sekundi prestrašeni stari roditelji su posjednuti na postelju. Na spratu je John ustao. U pidžami je, u ruci mu je Colt 45 koji baca i podiže ruke na koje mu odmah stavljaju lisice.

 

Na Palama su svi budni, ali niko se ne miče. Helikopter slijeće, odvozi zarobljenika u sarajevsku zračnu luku, gdje je izručen predstavnicima ICTY-ja.

 

Momčilu Krajišniku, koji je 2006. osuđen na 27 godina zatvora, kazna je 2009. smanjena na 20 godina. Pušten je 2013. i kao nacionalni heroj vratio se u svoju kuću na Palama.

 

 

 

(TBT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još