neregularnosti koliko hoćeš, reakcije ni za lijek

Samo u BiH: Na Stojčevcu se otvarale zapakovane vreće s glasovima, vadio se materijal, bez ikakvog nadzora...

Front11.10.18, 08:53h

Samo u BiH: Na Stojčevcu se otvarale zapakovane vreće s glasovima, vadio se materijal, bez ikakvog nadzora...
Treći dan od izbora u Kantonu Sarajevo je bilo izbrojano tek nešto više od 60% glasova

 

Ne smiruju se navodi političkih stranaka, ali i brojnih analitičara da su Opće izbore koji su održani u nedjelju obilježile brojne nepravilnosti. Manipulacije glasačkim materijalom tokom izbornog dana, a onda i prilikom pakovanja i transporta uočene su na brojnim mjestima u Sarajevu- piše Patria

 

Treći dan od izbora u Kantonu Sarajevo je bilo izbrojano tek nešto više od 60%  glasova. Ponovljeno brojanje glasova jučer je obavljeno u Centru i Novom Gradu, a posmatračima političkih stranaka je onemogućeno prisustvo. 

 

Političke stranke kao što je Narod i pravda i SDP BiH smatraju da se radi o pljački u režiji Stranke demokratske akcije, te im nije jasno zašto se brojanje glasova odvijalo usporenim tempom. Do danas je u svim drugim kantonima obrađeno više od 70, 80 pa i 90% biračkih mjesta. 

 

Fotografija koju je dobila agencija Patria na uvid pokazuje da su se u nedjelju na Stojčevcu otvarale zapakovane vreće sa glasačkim listićima, vadio se materijal i to bez ikakvog nadzora. Postavlja se pitanje kako je moguće da Centralna izborna komisija ne reaguje na ove neregularnosti.

 

glasacki-listici

 

Brojka od 400.000 nevažećih listića, prema ocjeni analitičara, ukazuje na to da se radi o "izbornoj prevari" ili da su bh. građani većinom nepismeni te da ne znaju ispuniti glasačke listiće. 

 

Iz SDP BiH, ali i drugih stranaka uputit će zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova, a posebno za člana Predsjedništva BiH. 

 

(Foto: Čitatelj Patrie/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još