Fond od skoro šest hiljada djela

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine slavi 72. rođendan, svim posjetiocima besplatan ulaz

Kultura10.10.18, 13:46h

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine slavi 72. rođendan, svim posjetiocima besplatan ulaz
Od osnivanja do danas Umjetnička galerija BiH prošla je kroz brojne i burne faze razvoja: od nastanka preko stabilnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, pa do dramatičnih ratnih događanja krajem devedesetih

 

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine obilježit će 11. oktobra 72 godine postojanja i djelovanja, a posjetiocima će na taj dan pokloniti besplatan ulaz na sve izložbe.

 

Riječ je o izložbama: Izvan oblika Ana Crespo i Meliha Teparić, Selma Đulizarević: Trnoružičnjak, Oprostorena intima, saopćeno je iz ove institucije.

 

Osnovana odlukom Vlade Narodne Republike Bosne i Hercegovine 11. oktobra 1946., Umjetnička galerija BiH je najstariji i najznačajniji muzej umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Od 1953. godine smještena je u zgradi koja je 1912. izgrađena kao robna kuća Ješue i Mojce Saloma. Za javnost je otvorena 1959. godine prvom stalnom postavkom.

 

Od osnivanja do danas Umjetnička galerija BiH prošla je kroz brojne i burne faze razvoja: od nastanka preko stabilnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, pa do dramatičnih ratnih događanja krajem devedesetih, ali i ništa manje dramatičnog poraća, u kojem Galerija još nije dobila ni formalni status niti osnivača, pa je i u tom periodu prošla faze od zatvaranja za javnost do današnjih relativno stabilnih uslova za rad.

 

Tokom 72 godine postojanja i rada, putem otkupa, poklona, donacija i zaostavština, fundus Umjetničke galerije BiH narastao je na skoro 6.000 umjetničkih djela podijeljenih u kolekcije: Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i novih medija, Likovni arhiv "Nada".

 

Umjetnička galerija BiH posjeduje i bogatu bibliotečku građu iz svih oblasti likovne umjetnosti, specijaliziranu dokumentaciju i restauratorsku radionicu, a sarađuje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu te organizuje stalne i povremene izložbe i brojne druge događaje, navodi se u saopćenju Umjetničke galerije BiH.

 

 

(Fena/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!