Izbori koštali 8.5 miliona KM

Zatvorena birališta širom zemlje, počinje brojanje glasova

Front07.10.18, 19:07h

Zatvorena birališta širom zemlje, počinje brojanje glasova
Od 19 sati počinje brojanje glasova, a prvi preliminarni rezultati očekuju se iza ponoći. Prema podacima Centralne izborne komisije BiH do 15 sati na općim izborima u Bosni i Hercegovini glasalo je 37,21 posto što je 0,6 posto više nego u istom periodu na općim izborima prije četiri godine

 

Biračka mjesta u Bosni i Hercegovini zatvorena su u 19 sati.

 

Mjesta za glasanje širom Bosne i Hercegovine bila su otvorena od 7 sati, 7. oktobra, a pravo glasa imalo je 3.352.933 građana.

 

Građani su birali tri člana Predsjedništva BiH, poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 kantonalnih skupština. Na izborima će biti izabrano 518 nosioca mandata.

 

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 58 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata.

 

Od 19 sati počinje brojanje glasova, a prvi preliminarni rezultati očekuju se iza ponoći. Prema podacima Centralne izborne komisije BiH do 15 sati na općim izborima u Bosni i Hercegovini glasalo je 37,21 posto što je 0,6 posto više nego u istom periodu na općim izborima prije četiri godine.

 

Kako je rekao Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH, u entitetu FBiH izlaznost je iznosila 34,65 posto, RS-u 41,81 posto, a Brčko distriktu 32,26 posto.

 

Kako je saopćio razlog manje izlaznosti u Brčko distriktu je to što se građani nisu u cjelosti opredijelili za biračku opciju za koju će glasati, odnosno entitet FBiH ili RS.

 

Ranije je objavljeno ovogodišnji izbori koštaju 8.5 miliona KM, od čega će blizu 4,7 miliona biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, blizu 1,2 miliona za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te 650.000 za poštanske usluge slanja listića glasačima koji su glasali putem pošte.

 

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!