VIDEO/ Opšti izbori 2018.

Kako ispravno glasati na današnjim izborima: Ne dozvolite da vaš listić bude nevažeći

Front07.10.18, 10:01h

Kako ispravno glasati na današnjim izborima: Ne dozvolite da vaš listić bude nevažeći
Glasači u FBiH birat će bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH na jednom listiću. Lijeva strana listića označena je brojem 701 i ispod njega nalaze se kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a desna strana označena je brojem 702 i ispod njega su kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

 

Budući da na svakim izborima u BiH bude veliki broj nevažećih glasačkih listića i da to nadležni pravdaju, između ostalog, i neznanjem građana pri ispunjavanju listića, podsjećamo kako se glasa. Kada dođete na svoje biračko mjesto, nakon identifikacije dobit ćete četiri glasačka listića, osim građana u Distriktu Brčko koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH. Oni će dobiti tri glasačka listića, s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa, prenosi Avaz.

 

Prvi glasački listić - Predsjedništvo BiH

 

Glasači u FBiH birat će bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH na jednom listiću. Lijeva strana listića označena je brojem 701 i ispod njega nalaze se kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a desna strana označena je brojem 702 i ispod njega su kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

Građani u Federaciji na tom listiću mogu u kvadratiću pored imena kandidata označiti samo jednog kandidata i samo u tom slučaju njihov listić bit će važeći. Ponavljamo, građani u Federaciji ne mogu birati i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, nego samo bošnjačkog ili samo hrvatskog. 

 

U entitetu RS glasači će birati člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda te će na listi moći označiti ime samo jednog od njih. Na svim listićima glasa se tako što se u kvadratić pored imena kandidata upiše znak x.

 

Drugi glasački listić - Predstavnički dom PSBiH

 

Na drugom glasačkom listiću birači će se odlučiti za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Važno je zapamtiti da se na ovom listiću može označiti križićem samo jedna stranka ili koalicija. Birači na listi jedne stranke ili koalicije mogu označiti više kandidata koji su njihov izbor. Važno je podsjetiti da će listić biti važeći samo ukoliko ste na njemu zaokružili jednu stranku i jednog ili više kandidata unutar te iste stranke.

 

Treći glasački listić - Predstavnički dom Parlamenta FBiH/Narodna skupština RS

 

U FBiH glasači će dobiti listić na kojem su stranke i njihovi kandidati za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a u RS birači će dobiti listiće na kojima su stranke i kandidati koji se natječu za ulazak u Narodnu skupštinu RS. I na ovom listiću birači mogu zaokružiti samo jednu stranku i kandidate te stranke, jednog ili više njih. Samo u tom slučaju listić će biti važeći i ne može se glas dati za više stranaka ili za više kandidata iz različitih stranaka.

 

Četvrti glasački listić - poslanici u kantonalnim skupštinama te predsjednik i potpredsjednik RS

 

Ista procedura kao kod drugog i trećeg listića važi i za birače koji u FBiH biraju poslanike u skupštinama kantona, a četvrti glasački listić za birače u RS rezerviran je za kandidate za predsjednika i potpredsjednike RS-a.

 

U Federaciji glasači na ovom listiću mogu označiti samo jednu stranku i jednog ili više kandidata iz te iste stranke. Dakle, ne smije se označiti više različitih stranaka niti više kandidata iz različitih stranaka, odnosno treba se glasati unutar jedne stranke ili koalicije ili ako ste dali glas nekom od nezavisnih kandidata, ne možete glasati za stranku ili koaliciju ili stranačke kandidate.

 

U RS će se na četvrtom listiću glasati za predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta iz sva tri konstitutivna naroda. Listić je važeći ako sadrži označeno ime samo jednog od navedenih kandidata.

 

 

 

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!