U znak sjećanja

Poseban događaj u čast počasne građanke Sarajeva i prijateljice BiH Susan Sontag

Kultura06.10.18, 13:19h

Poseban događaj u čast počasne građanke Sarajeva i prijateljice BiH Susan Sontag
Susan Sontag je u Sarajevo prvi put došla 1993. godine. Iste godine odlučila je režirati predstavu "Čekajući Godota" na festivalu MESS i na taj način skrenuti svijetu pažnju na to šta se dešava u Sarajevu

 

U znak sjećanja na počasnu građanku Sarajeva i prijateljicu Festivala MESS, Susan Sontag, direkcija Festivala danas, završnog dana festivala upriličila je poseban događaj njoj u čast. 

 

Tako je na Trgu Susan Sontag, pred Narodnim pozorištem upriličeno snimanje zajedničke fotografiju s porukom Susan Sontag koju je napisala Sarajevu u oktobru 1993. godine, a na kojoj piše: “Dont cry for me Sarajevo – Susan Sontag, oktobar 1993“. 

 

Fotografija će biti korištena za Monografiju u povodu 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, a snimak ovog događaja bit će korišten u dokumentarnom filmu o Susan Sontag. 

 

Velika prijateljica BiH Susan Sontag, američka publicistkinja i veliki borac za ljudska prava, jedna od najvećih intelektualki 20. vijeka, aktivistkinja koja se borila za pravdu i ljudske slobode zadužila je Sarajevo, ali i sve građane BiH. Stoga je, u znak zahvale, 2010. godine trg ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu nazvan njenim imenom. 

 

Susan Sontag je u Sarajevo prvi put došla 1993. godine. Iste godine odlučila je režirati predstavu "Čekajući Godota" na festivalu MESS i na taj način skrenuti svijetu pažnju na to šta se dešava u Sarajevu. 

 

U opkoljeno Sarajevo je došla devet puta. Posljednji roman napisala je 2000. godine, a posvetila ga je svojim prijateljima u Sarajevu. 

 

Susan Sontag je rođena 16. januara 1933. u New Yorku, a umrla je 2004. godine.

 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!