Propisane i novčane kazne

Počela izborna šutnja: Pročitajte koje aktivnosti nisu dopuštene političarima tokom ovog perioda

Front06.10.18, 09:00h

Počela izborna šutnja: Pročitajte koje aktivnosti nisu dopuštene političarima tokom ovog perioda
Za kršenje izborne šutnje u skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine političkim subjektima koji učestvuju na izborima može se izreći novčana kazna od 1.000 do 10.000 KM

 

Nakon tridesetodnevne izborne kampanje za opće izbore u Bosni i Hercegovini u okviru koje su političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati predstavljali stranačke i svoje programe na javnim skupovima i medijima, danas u sedam sati nastupila je izborna šutnja.

 

U skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u periodu koji počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima.

 

To uključuje, ali se ne ograničava samo na održavanje skupova u cilju izborne kampanje, izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače, kao i korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače, kao i svake aktivnosti kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

 

Isto se odnosi i na korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače.

 

Pod sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju, ali nisu samo ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona...

 

Za kršenje izborne šutnje u skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine političkim subjektima koji učestvuju na izborima može se izreći novčana kazna od 1.000 do 10.000 KM.

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!