Emir Kusturica poručio građanima RS-a

Građani i seljaci, glasajte za domaćina Dodika koji vam je dao primanja veća od Rumuna, izgradio bolnice i saobraćajnice...

Front04.10.18, 12:16h

Građani i seljaci, glasajte za domaćina Dodika koji vam je dao primanja veća od Rumuna, izgradio bolnice i saobraćajnice...
Naglasivši da Dejtonski sporazum nije nastao samo kao posljedica građanskog rata sa etničkim motivima u BiH, nego je bio i regionalizacija BiH, Kusturica je naveo da su regije sudbina Evrope čak i velikih zemalja koje čine Uniju, jer srpski narod koji će glasati u nedjelju nije poistovjećen jedino sa Dodikom i našom kulturom i vjerom, nego i sa regionalnom državom

 

Srpski režiser Emir Kusturica izjavio je za Srnu da se u zaokruživanju imena na predstojećim izborima u Republici Srpskoj treba rukovoditi osjećanjima, te da ovaj put izbore treba shvatiti kao referendum čije je pitanje - "Da li želite da sačuvate Republiku Srpsku".

 

- Ako je odgovor 'DA' onda upišite Milorad Dodik i Željka Cvijanović, jer negativan odgovor ili biranje protivkandidata vodi u naručje Bakira Izetbegovića i njegovog nakaradnog poimanja sekularne države i majorizaciju, koju on sada pokušava da izvede nad Hrvatima preko poletarca Željka Komšića - istakao je Kusturica u poruci građanima Republike Srpske uoči izbora, prenosi Oslobođenje.

 

On je u specijalnoj izjavi za Srnu naglasio da će u nedjelju, 7. oktobra glasati za Milorada Dodika i Željku Cvijanović.

 

- Ne samo zato što mislim da je Milorad najvještiji političar u BiH. Republika Srpska, vođena njegovom rukom, bez pravog pristupa svjetskom finansijskom kapitalu pokazuje rezultate održive regije i sposobnost da upravlja svojom budućnošću - ocijenio je Kusturica.

 

Naglasivši da Dejtonski sporazum nije nastao samo kao posljedica građanskog rata sa etničkim motivima u BiH, nego je bio i regionalizacija BiH, Kusturica je naveo da su regije sudbina Evrope čak i velikih zemalja koje čine Uniju, jer srpski narod koji će glasati u nedjelju nije poistovjećen jedino sa Dodikom i našom kulturom i vjerom, nego i sa regionalnom državom, te vidljivim simptomima civilizovanog, građanskog durštva.

 

- Dodik ne ruši Federaciju, tamo se "tuče" Dragan Čović sa Željkom Komšićem dok ovaj potonji pomaže Bakiru Izetbegoviću da stvori građansku državu, a to ne može drugačije nego bošnjačkom majorizacijom Hrvata! Šta će biti kada prebroje listiće i kada poslije izbora budu shvatili da ne vide na isti način izborni zakon!? Čović i Komšić?

 

Kako oni misle da naprave državu koju bi predstavljao čovjek izrazito islamske orijentacije, sa Komšićem, koji liči na poletarca čije veze sa Stejt departmentom su čvrste ali su mu tanke sa Hrvatima, građanima BiH! A Izetbegović nikada neće odustati od građanskog društva jer ga nikada neće ni praviti - istakao je Kusturica.

 

- Šta mogu da čine građani i seljaci u Republici Srpskoj? Da se prvo sjete Banjaluke od prije petnaest godina i uporede je sa ovom danas, da imaju veća primanja od Rumuna, da prebroje kilometre modernih saobraćajnica, da prebroje bolnice koje su napravljene, i da shvate kako je to napravio domaćin Milorad Dodik i njegovi ljudi.

 

Da se, prije zaokruživanja Dodika i Cvijanovićeve, sjete one rulje koja je prije nekoliko godina zapalila zgradu Predsjedništva BiH i najavila novo proljeće. Nije to bio ni prvi ni posljedni pokušaj prijevremenog uvođenja proljeća. Koliko smo već gledali u svijetu političkih prevrata i proljeća, poslije kojih je nastupila zima a ne ljeto - upozorio je Kusturica

 

Kada se bude zaokruživalo ono što treba, kaže on, moramo imati na umu propali 5. oktobar u Beogradu i sjetiti se onoga što nam ne treba - obojene revolucije u Ukrajini u kojoj je gorio Majdan, a snajperisti dovedeni sa strane zapalili vatru i ubijali ljude, pa je poslije toga buknuo rat u Ukrajini...

 

- Jedan rat je iza nas, ne treba nam novi. Treba ga izbjeći, a vrijeme u kojem živimo pred nas će postavljati velike, nekada nerješive probleme i nećemo ih riješiti bez naše regionalne države. Jer kada je nismo imali padali smo pod nož - poručio je Emir Kusturica građanima Republike Srpske uoči izbora koji će biti održani u nedjelju, 7. oktobra.

 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još