bogata ponuda ovogodišnjeg festivala

Na MESS-u program od dokumentarističkog do plesnog teatra

Kultura02.10.18, 13:16h

Na MESS-u program od dokumentarističkog do plesnog teatra
Rečeno je to danas na redovnoj press konferenciji Festivala MESS - MESSpresso, na kojoj je osim o "Bagdadu" bilo riječi i o predstavama "Leptir - Vježba rođenja" i "Sylphidarium"

 

Predstava "Bagdad" (Belgija/ Holandija) koja će biti izvedena večeras u Pozorištu mladih Sarajevo u okviru 58. internacionalnog teatarskog festivala MESS komad je dokumentarističkog teatra o dječacima koji love leptire i ljudima koji ubijaju. Chris Keulemans i Enkidu Khaled su glumci u ovom performansu koji dijele mjesto rođenja, Bagdad. 

 

Rečeno je to danas na redovnoj press konferenciji Festivala MESS - MESSpresso, na kojoj je osim o "Bagdadu" bilo riječi i o predstavama "Leptir - Vježba rođenja" i "Sylphidarium". 

 

Govoreći o nastanku predstave "Bagdad", Keulemans je rekao da je ona nastala kao plod slučajnog susreta sa Khaledom, te da je svako imao priliku ispričati svoje sjećanje na Bagdad, a on je kao stariji imao prednost u odnosu na mlađeg kolegu koji nije zapamtio Bagdad iz boljih dana. 

 

Enikidu Khaled ističe da je tokom rata u Bagdadu sa ostalim umjetnicima živio na ulicama, te da je ovo i njihova priča. 

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom iz Crne Gore predstavilo se u ponedjeljak predstavom "Leptir - Vježba rođenja". Riječ je o tekstu Aleksandra Radunovića koji je režirao Andraš Urban. 

 

Drama Aleksandra Radunovića dekonstruiše pojam porodice. Čovjek, unutar vlastite nesposobnosti da se obračuna sa tradicionalnim pristupom društvu, nije u stanju da postane adekvatno "Ja", autentično lice osnovne zajednice. 

 

Urban je na press konferenciji, između ostalog, naveo da je ovo i pokušaj da se pokaže kako preko porodice i na njenom primjeru govoriti o društvu. Ali i o nasilju, licemjerju, laži... 

 

Direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom Lidija Dedović navela je da je riječ o tekstu koji je publika izabrala da bude postavljen na scenu. 

 

U predstavi igraju Ana Vujošević, Srđan Grahovac i Dejan Ivanić. 

 

Predstava "Sylphidarium - Maria Taglioni na terenu" (Italija) izvedena je u ponedjeljak na sceni SARTR-a, a autorica Franceska Pennini je prije nekolko godina na Festivalu MESS  dobila priznanje za najboljeg mladog reditelja. 

 

Njena predstava je performans ili baletna priča koja je iskorištena u kontekstu pozorišta, te prostoru gdje se spajaju pozorište i balet uz "poigravanje" sa diktatima modne scene.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!