progovorila o boli na godišnjicu kćerkine smrti

Potresna ispovijest majke Donne Ares: Kad je shvatila da dolazi kraj, očitala nam je lekciju... Jedino što me održava je...

Hronika02.10.18, 11:02h

Potresna ispovijest majke Donne Ares: Kad je shvatila da dolazi kraj, očitala nam je lekciju... Jedino što me održava je...
Majka Donne Ares govorila je o godini koja je iza nje, posljednjim danima života njene hrabre kćerke te poručuje da je snaga koju je ostavila iza sebe nepobjediva

 

Danas se navršava godina od smrti bh. pjevačice Azre Kolaković, poznatije kao Donna Ares. Umrla je u 41. godini nakon duge i teške bolesti.

 

- Tuga i bol su ostali iza nje, ali i snaga i hrabrost koju je dijelila ljudima oko sebe - riječi su pjevačicine majke Ajke Kolaković–Čaušević.

 

Azra se od 2014. godine borila s karcinomom koji je u nekoliko navrata, kako je znala reći, pobjeđivala, ali on se vraćao i iznova je napadao. Posljednjih šest mjeseci svog života provela je u rodnom Bihaću, okružena svojim najbližim.


 
U potresnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“ majka Donne Ares govorila je o godini koja je iza nje, posljednjim danima života njene hrabre kćerke te poručuje da je snaga koju je ostavila iza sebe nepobjediva.

 

 Sve je teže

 

- Godina iza nas je bila preteška, posebno zbog toga što sam i ja na neki način zajedno s njom bila vezana za muziku. Toga više nema, ni Donne, niti muzike. Odmalena sam je pratila i podržavala, a posebno smo se zbližile u posljednjih šest mjeseci, koliko je provela kod kuće nakon što je shvatila da joj se bliži kraj – govori nam Kolaković–Čaušević.

 

Dodaje da se njena kćerka uvijek s ponosom i dostojanstveno nosila sa svim nedaćama koje su je zadesile, posebno s teškom bolešću.


 
- Vjerujte mi, da vremenom ne postaje lakše, samo teže, i jedino što me održava je hrabrost i snaga koju nam je ostavila. Ko god kaže laže da vrijeme liječi bol. Živim tako što tugu čuvam isključivo za sebe. Preteško je i svaki novi dan je teži. Kada je shvatila da dolazi njen kraj i da ne može dalje, nama koji smo ostali iza nje očitala je lekciju i poručila: „ Do posljednjeg trena morate biti jaki, boriti se svakog dana ispočetka“. Naravno, mi se trudimo da ispunimo njenu želju – kaže majka pjevačice.

 

Svijetla tačka

 

Tako dođu dani kada je, ističe Ajka, tuga nesavladiva, ali onda joj opet u misli dođe kćerka i njene riječi.

 

- Isplačem se i krenem dalje kao što je ona to uvijek radila. Razgovarale smo o svim temama, a razgovor je zavisio od toga kako se Donna u tom trenutku osjećala. Naravno, dosta smo pričale o njenoj borbi i uvijek mi je govorila: „Šta god da se desi, mama, nemoj da se mijenjaš, ostani jaka zbog mene. Nemoj pred drugima da plačeš, čuvaj dostojanstvo“. Poenta je da čovjek kada se osjeti najslabijim vidi svijetlu tačku i rješenje, takva je bila moja Azra – prisjeća se Kolaković–Čaušević.


 
Govori nam da je prije nego što je pala u komu, ljudima oko sebe upućivala optimistične riječi.

 

- Posljednjih sedam dana je bila u komi i ničega nije bila svjesna, ali sve do trenutka kada je znala za sebe nadala se i vjerovala da će pobijediti bolest. Danas, kad je nema, svoju bi Azru opisala riječima optimizam i osoba koja je voljela život – govori nam Ajka kroz suze.

 


 Rekić: Otkrivanje spomenika danas u 12 sati

 

Na Gradskom groblju Humci u Bihaću danas u 12 sati će biti otkriven spomenik i položeno cvijeće na grob Donne Ares. Osim članova porodice, obilježavanju godišnjice smrti prisustvovat će i pjevačicini prijatelji, među kojima će biti i Elmir Rekić, vlasnik agencije „Stage art“.

 

- Danas ćemo otkriti spomenik na groblju Humac, a Donnu Ares nismo i nikada nećemo zaboraviti. Tu će uglavnom biti uži krug ljudi, a spomenik će biti otkriven u 12 sati. Kada nekog znate cijeli njegov život i posebno ste vezani, onda je veoma teško kada nestane i ode - govori nam Rekić.

 


 Halid Bešlić čuva uspomenu

 


- Puno mi znači što je kolege i prijatelji nisu zaboravili. Halid Bešlić je najbolji primjer. On je uz moju kćerku bio i kada se borila s bolešću, ali i nakon što nas je napustila. Skoro na svakom svom koncertu sjeti se moje kćerke, zbog čega mi je veoma drago. Tako pokazuje da nije samo veliki umjetnik nego i veliki čovjek, koji ne zaboravlja stare i dobre prijatelje – govori majka Donne Ares.

 

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!