Potvrđeno iz Toplana Sarajevo

Od novembra stižu veći računi za grijanje: Spremite se da platite skoro četiri puta više u odnosu na ljetni period

Hronika01.10.18, 11:30h

Od novembra stižu veći računi za grijanje: Spremite se da platite skoro četiri puta više u odnosu na ljetni period
Stambeni prostor sa uračunatim PDV-om površine 60 kvadratnih metara za mjesec maj, juni, juli, avgust i septembar plaćao se 36.75 KM, a u grijnoj sezoni računi su mnogo veći

 

Grijna sezona u Sarajevu počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila. Toplane Sarajevo ranije su počele sa zagrijavanjem stanova zbog niskih temperatura zraka.

 

Zagrijavanje stanova se vrši prije početka grijne sezone ukoliko se vanjske temperature zraka dva dana uzastopno kreću do 12 stepeni.

 

Dnevni režim zagrijavanja stanova nije cijelodnevan jer zavisi od vanjske temperature zraka i ako dođe do povećanja temperature, Toplane isključuju grijanje.

 

Ženja Ljubuškić, glasnogovornik Toplana Sarajevo, izjavio je da se ne očekuje povećanje cijene grijanja, ali...

 

- Cijena centralnog grijanja zavisi od kretanja cijena plina, kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije. Sva postrojenja Toplana za proizvodnju toplotne energije koriste plin, a u slučaju poremećaja u snadbijevanju plina, 90 posto naših postrojenja, koja zagrijavaju 53.500 stanova u Kantonu Sarajevo, može koistiti i alternativno gorivo, mazut ili lož ulje - kazao je Ljubuškić.

 

Sa početkom grijne sezone korisnici plaćaju više u odnosu na ljetni period kada se ne pružaju te usluge.

 

Stambeni prostor sa uračunatim PDV-om površine 60 kvadratnih metara za mjesec maj, juni, juli, avgust i septembar plaćao se 36.75 KM, a u grijnoj sezoni računi su mnogo veći.

 

- U sezoni grijanja koja traje sedam mjeseci od oktobra do aprila za stan od 60 kvadratnih metara mjesečni račun iznosi 127.09 KM sa PDV-om. Dakle, naši korisnici će veće račune od oktobra dobiti u novembru - kazao je Ljubuškić.

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!