SUMIRAO (NE)OSTVARENE REZULTATE

Denis Zvizdić na izmaku mandata: BiH je danas jača, stabilnija, efikasnija... Imali smo 715.000 zaposlenih, sada imamo 810.000!

Front30.09.18, 09:48h

Denis Zvizdić na izmaku mandata: BiH je danas jača, stabilnija, efikasnija...  Imali smo 715.000 zaposlenih, sada imamo 810.000!
- I u ekonomskom i u socijalnom smislu je ostvaren izuzetan napredak koji pokazuje da smo uspjeli i naše ljudske i prirodne potencijale staviti u funkciju našeg održivog ekonomskog razvoja. Možemo konstatovati napredak u svim oblastima koje smo na početku našeg mandata utvrdili kao prioritetne - kaže Zvizdić

 

Bosna i Hercegovina je stabilnija, efikasnija, mnogo otpornija na unutrašnje, vanjske, geopolitičkle i druge izazove i kredibilnija u odnosu sa svim našim partnerima i međunarodnim institucijama i na istoku i na zapadu, posebno u odnosu sa evropskim institucijama, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u intervjuu za portal Vijesti.ba, komentirajući rezultate ostvarene u mandatu koji je na izmaku. 


- I u ekonomskom i u socijalnom smislu je ostvaren izuzetan napredak koji pokazuje da smo uspjeli i naše ljudske i prirodne potencijale staviti u funkciju našeg održivog ekonomskog razvoja. Možemo konstatovati napredak u svim oblastima koje smo na početku našeg mandata utvrdili kao prioritetne - kaže Zvizdić. 


Podsjetio je da su na početku mandata utvrđena četiri bazna prioriteta. Dva najvažnija vanjskopolitička prioriteta su bile evropske i NATO integracije, ekonomski razvoj BiH, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma, i dalji razvoj regionalnih i međunarodnih odnosa, odnosno dalje etabliranje BiH u cilju jačanja i očuvanja njenog ekonomskog razvoja i njenog integritetai sivereniteta. 


- Moram reći da je situacija koju smo zatekli kada smo imenovani bila dosta teška. Evropski i NATO procesi su već bili godinama blokirani. BiH je bila u fazi jedne potpune ekonomske stagnacije. O vladavini prava se uopće nije odogovaralo dok su odnosi sa našim susjedima bili loši. Sada poslije našeg mandata mogu reći da je ostvaren primjetan napredak zato što smo bili potpuno posvećeni realizaciji tih prioriteta. Deblokirali smo evropske integracije, NATO put BiH. Za tri i pol godine smo realizirali sve naše obaveze iz evropske agende, usvojili preko 500 različitih dokumenata koji su vezani za EU integracije BiH. Usvojili smo fenomenalnu Reformsku agendu. Usvojili smo više od 25 različitih strategija a četiri su bile ključne za naš ekonomski napredak. Usvojen je mehanizam koordinacije, pripremili smo vrlo kvalitetne odgovore na Upitnik, i u ovome trenutku pripremamo odgovore na dodatna pitanja, čime ćemo u potpunosti zaokružiti uvjete za dobivanje kandidatskog statusa kojeg očekujemo do prvog maja naredne godine - naveo je predsjedavajući. 

 
Sa druge strane, istaknuo je, snažan fokus je bio na NATO integracijama. 


- Taj proces je od 2009. godine bio uz potpunom zastoju. Za vrijeme ovog mandata, mi smo uknjižili skoro sve lokacije, dobili sudske presude za knjiženje vojne imovine na područuju entiteta RS. Usvojen je pregled odbrane i smo ustvari ispunili uvjete za aktivaciju MAP-a, i očekujemo da će MAP biti aktiviran do kraja godine - rekao je on.  


Najveći dio aktivnosti, međutim, bio je vezan za ekonomski razvoj. 


- Moram reći da su svi ekonomski paramentri u porastu. U zadnje tri godine naš BDP je rastao. Imamo vrlo značajan rast industrijske proizvodnje, imamo najveći porast izvoza kao ključnog indikatora ekonomije i po tome smo najbolji u regionu Zapadnog Balkana. Izvoz je u 2017. rastao 17,5 posto u odnosu na 2016. godinu, a u 2018. godini u prvih šest mjeseci raste dodatnih 12,5 posto u odnosu na prošlu godinu s tim da značajno raste pokrivenost uvoza izvozom, a u ovom trenutku taj nivou je negdje oko 63 posto. Dakle, govorimo o činjenici da više od 70 posto našeg izvoza ide ka zemljama EU, a ostalo ka zemljama regiona Turskoj i Rusiji i to ustvari pokazuje da smo značajno unaprijedili nivo konkurentnosti bh privrede kao i nivo kvalitete konukretnosti naših proizvoda. Imamo izuzetan rast turizma u zadnje tri godine od 20 posto. Zadnji podatak Svjetske turističke organizacije je da se BiH nalazi na devetom mjestu na svijetu po broju turističkih posjeta u odnosu na broj stanovnika. To je izuzetan potencijal, BiH je jedna od najljepših zemalja svijeta. Preko 50 posto naše površine je pokriveno šumom. Imamo više od 50 hiljada kilometara rijeka, dvije hiljade spomenika kulturno-historijskog naslijeđa koje su ostavile pet različitih civilizacija i nema nijedan vid turizma na svijetu koji ne može biti razvijen u BiH - kazao je Zvizdić.  


Istovremeno, istaknuo je, paralelno sa ekonomskim rastom i razvojom radilo se na fiskalnoj disciplini. 


- Prošle godine dug BiH je smanjen za 750 miliona KM, u ovom trenutku naš dug je manji od 26 posto našeg BDP-a i po tome smo najmanje zadužena zemlja u Evropi. Ono što je najvažnije i što rješava najvažniji markoekonomski problem BiH jeste otvaranje novih radnih mjesta, Kada smo imenovani u aprilu 2015. godine na nivou BiH, u skladu sa podacima državne agencije za statistiku, bilo je zaposleno negdje oko 715 hiljada ljudi, a sada je usposleno 810 hiljada ljudi. Ja ne kažem da je to dovoljno ali kažem da su trendovi optimistični, da aktivno radimo na reformama, da su one već rezultirale značajnim napretkom i da BiH postaje sve atraktivnija lokacija i za strane investitore. Prošle godine smo imali 800 miliona direktnih stranih investicija što je najviše u zadnjih deset godina. Ovi paralemtri su rezultat ozbiljne posvećenosti svih nivoa vlasti i Vijeća ministara. Reforme se moraju nastaviti, bez obzira koliko bile teške i bolne i moramo promijeniti matrice dosadašnjeg ponašanja, uskladiti se sa pravnim stečevinama EU i napraviti jedno okruženje koje je povoljno i za domaće i za strane investitore. Reforma koja nas tek očekuje je reforma obrazovnog sistema, jer samo kvalificirana i samo pouzdana radna snaga može napraviti progres u BiH - rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić za portal Vijesti.ba.


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!