Naser Orić u intervjuu za Faktor

Ja sam uvijek za SDA zato što su moji borci ginuli pod tom zastavom i ja nemam pravo da budem u drugoj partiji

Hronika29.09.18, 21:04h

Ja sam uvijek za SDA zato što su moji borci ginuli pod tom zastavom i ja nemam pravo da budem u drugoj partiji
Orić je na samom početku razgovora još jednom istaknuo da je proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH "dokaz da srbijanske službe upravljaju procesima u bh. pravosuđu i da je žalosno da se dopušta da se to događa"

 

Naser Orić, legendarni komandant odbrane Srebrenice, koji ovih dana iznova bije bitku da dokaže svoju nevinost i svoj časni ratni put pred Sudom Bosne i Hercegovine, izaziva pažnju gdje god se pojavi.

 

Tako je bilo i sa njegovim pojavljivanjem na predizbornom skupu PDA u Srebreniku, što su neki odmah protumačili kao njegov "prelazak u PDA", iako je nedavno svojim prisustvom na centralnom skupu SDA u Zenici, kako kaže, jasno pokazao svoju pripadnost toj stranci.

 

Faktor je iskoristio ovo kao povod i sa Orićem razgovarali o procesu koji se protiv njega vodi pred Apelacionim vijećem Suda BiH, nakon što je taj sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su on i njegov saborac Sabahudin Muhić oslobođeni svake krivnje za navodne ratne zločine počinjene u Srebrenici i Bratuncu, ali i o spekulacijama o njegovoj političkoj opredijeljenosti.

 

Orić je na samom početku razgovora još jednom istaknuo da je proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH "dokaz da srbijanske službe upravljaju procesima u bh. pravosuđu i da je žalosno da se dopušta da se to događa".

 

Mislite da srbijanske službe i dalje vode glavnu riječ kad je u pitanju proces protiv vas u Sudu BiH?

 

Tužilaštvo sve radi po njihovim instrukcijama, meni je to jasno kao dan. Idu kod njih na edukacije, vraćaju se ovdje... dokazi za to postoje i mislim da bi naše službe trebalo to da imaju u vidu i trebalo bi institucionalno da se bave tim pitanjima. Ja ne sumnjam u njihov rad, a sad da li neko to želi da vidi ili ne, to je, što bi rekli moji Podrinjci, drugi par opanaka. Srbija i dalje preko mog predmeta pokušava da izbalansira genocid. To je ono što njih interesuje i od čega neće odustati dok sam ja živ. Sad im se evo ukazala prilika i oni su maksimalno uključili sve resurse, znači na sve načine pokušavaju, od montiranja procesa od samog njegovog početka i meni je to otpočetka jasno.

 

I evo, desilo se to mojoj trojici momaka koji su bili sa mnom, moji saborci...Dakle osudili su čovjeka, kojem su stavili na teret da je počinio ubistvo zarobljenika u nekom selu, a bio je u tom selu koliko ste i vi bili i počinili taj zločin! To vam govori sve o tim ljudima koje je Tužilaštvo uzelo i stavilo pod svoju zaštitu i dovelo da svjedoče. To je jedna bruka i sramota, ali to je, nažalost, istina.

 

(Sud Bosne i Hercegovine osudio je nepravomoćno Izeta Arifovića na deset godina zatvora za ubistva civila na području Srebrenice i Bratunca, a Suada Smajlovića na godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela. I u ovom procesu ključno je bilo svjedočenje zaštićnog svjedoka, čiji je kredibilitet odbrana kontiunuirano osporavala, op.a.) 

 

Radi se, ako se ne varam, o istom, "ključnom svjedoku", koji se pojavljuje  i u procesu protiv vas?

 

Ja ne bih puno govorio o tom programu zaštite jer imaju službe koje treba da se bave s tim. Moja obaveza je da šutim, ali je činjenica da je ovaj moj proces montiran na osnovu laži, odnosno lažnih iskaza tih svjedoka. S druge strane, Srbija uporno pokušava da ih prikaže kao kredibilne svjedoke, bez obzira što mi sve vrijeme ukazujemo o čemu se tu radi i uz svu dokumentaciju koju smo priložili. Meni je zabrinjavajuće zašto naše institucije šute na to i zašto dopuštaju neke stvari i njihove radnje koje se dešavaju i niko ne ukazuje na to.

 

Vaša braniteljica Lejla Čović je tokom posljednjeg svjedočenja pitala zaštićenog svjedoka da li je tužilac ili neki drugi predstavnik Tužilaštva razgovarao sa njim nakon prvostepene presude. Je li imala neki konkretan razlog da to pita?

 

Naravno da ima, ali to treba da institucija sa institucijom unutar države da se zapitaju zašto je ona to pitala, Da se utvrdi je li bio ili nije bio neko, ali se izgleda i preko toga prešlo. S druge strane, ako ste pratili predmet, mogli ste primjetiti da je svjedok otvoreno instruisan, konkretno od službi Srbije. On je rekao jednu rečenicu, u kojoj je sadržano sve ono na čemu Srbija, odnosno Srpska akademija nauka i umjetnosti radi od 1995. godine pa naovamo, gdje pokuašava da se izjednači krivnja na obje strane.

 

Mislite na izjavu svjedoka koji je kazao da se "nama u Srebrenici vratilo 1995. godine za ono što smo činili 1992. godine"?

 

Tako je. I to je prošlo u našoj javnosti neprimjećeno, da li zbog nekih naših unutrašnjih pitanja i previranja oko izbora, ne znam. Ali ovdje više nisam u pitanju ja, ovdje je u pitanju država, pitanje njene opstojnosti. Oni godinama rade na tom projektu i pokušavaju sve da im to prođe, a sad im, čini mi se, sve ide naruku, i ove političke intrige unutar same BiH i ova razjedinjenost, tako da ne znam šta bih vam rekao. Činjenica je da sam primijetio da je i u jednom i u drugom predmetu odbrana učinila maksimum i dala maksimum od sebe da prikažu i javnosti, ali prevashodno Sudskom vijeću o kakvim se svjedocima radi. Uz to je i dokazni materijal priložen gdje se konkretno vidi ko je gdje u tim trenucima bio i da li je nešto mogao vidjeti ili ne.

 

Nastavak intervjua sa Naserom Orićem pročitajte OVDJE.

 

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još