FOTO/ ima li smisla svijet bez emocija

Premijera nove predstave Dine Mustafića: 'Vrli novi svijet' u Pozorištu mladih Sarajevo

Kultura27.09.18, 13:41h

Premijera nove predstave Dine Mustafića: 'Vrli novi svijet' u Pozorištu mladih Sarajevo
Predstava je rađena prema romanu britanskog klasičnog pisca Aldousa Huxleya i utemeljitelj je distopijskog žanra. Namijenjena je odrasloj publici, studnetima i završnim razredima srednjih škola

 


U Pozorištu mladih Sarajevo u petak 28. septembra u 20:00 sati premijerno će biti izvedena  predstava „Vrli novi svijet / Brave New World“, Aldousa Huxleya u režiji Dine Mustafića.  


U predstavi igraju: Filip Radovanović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Dina Mušanović, Mario Drmać, Anita Memović, Edin Avdagić, Mirza Dervišić, Elma Ahmetović, Alma Merunka.


Dramatizaciju i dramaturgiju radila je Bojana Vlaisavljević, scenografiju Roman Sulejmanpašić, kostimografiju Amra Džinalija. Kompozitor je Nenad Kovačević, dizajner M.Furkan Hizir, animaciju potpisuje Merisa Bašić, scenski pokret Ena Kurtalić, a fotografiju je radio Adnan Šahbaz.


Predstava je rađena prema romanu britanskog klasičnog pisca Aldousa Huxleya i utemeljitelj je distopijskog žanra. Namijenjena je odrasloj publici, studnetima i završnim razredima srednjih škola. U skladu sa repertoarskim diskursom Pozorišta mladih, ovo je jedina predstava za odrasle koja je rađena u sopstvenoj produkciji na godišnjem nivou. Djelo je klasične svjetske literature koje preispituje granice definisanja ljudskosti.


- "Brave New World" je jedna od prvih distopija u kojoj pobjeđuje nada u bolju budućnost koja, nakon uništenja svega što poznajemo kao emocije, a definiše nas ljudima, može pokazati kako je ono najvrijednije, ljudsko, zapravo veoma jednostavna bezuvjetna ljubav. Svijet bez emocija nije ljudski svijet. Klasično Huxleyevo djelo pruža nam uvide u suštinske stvari veoma jednostavnim jezikom, u izuzetnoj vizuelnoj atmosferi i zanimljivoj glumačkoj interpretaciji i u režiji našeg najpoznatijeg pozorišnog reditelja, ostavlja začuđenim kad pomislimo da je prije skoro jednog vijeka predviđeno naše beskrupulozno, depresivno-anksiozno i neemotivno ponašanje u današnjoj kulturi virtulenih društvenih mreža i masovih interaktivnih medija - kaže o predstavi direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta.

 

vrli-novi-svijet-1

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!