100 najvećih KOMANIJA U BIH

Nakon mnogo godina privatna kompanija na čelu rang-liste: BINGO ubjedljivo prvi sa višemilionskom dobiti od...

Biznis Klub25.09.18, 13:56h

Nakon mnogo godina privatna kompanija na čelu rang-liste: BINGO ubjedljivo prvi sa višemilionskom dobiti od...
Predstavljajući stanje bh. ekonomije u 2017. godini, direktorica projekta "100 najvećih u BiH", Alena Ahmetspahić–Fočo, posebno je naglasila da se nakon dugo godina prvi put na prvo mjesto po dobiti plasirala privatna kompanija

 


Vodeći privredni događaj "100 najvećih u BiH", 31. dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini, održat će se sutra u hotelu Hills. Kao najavu događaja koji će okupiti najuspješnije bh. privrednike, danas su Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC BIS te Vanjskotrgovinska komora BiH uz partnere Addiko Bank i EuroExpress, zvanično predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu.


Na osnovu više od 32.000 predanih završnih računa za 2017. godinu nadležnim entiteskim agencijama, 787 kompanija izdvojilo od ostalih izvanrednim rezultatima, a sve one ukupno upošljavaju blizu 128 hiljada ljudi.


Predstavljajući stanje bh. ekonomije u 2017. godini, direktorica projekta "100 najvećih u BiH", Alena Ahmetspahić–Fočo, posebno je naglasila da se nakon dugo godina prvi put na prvo mjesto po dobiti plasirala privatna kompanija.


- Sa ostvarenom dobiti od 72,4 miliona KM u 2017. godini, Bingo d.o.o. Tuzla se nalazi na prvom mjestu rang-liste velikih kompanija. U segmentu investicija gotovinskog toka lidersku poziciju je zadržala JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo sa 174.5 miliona KM, dok je najveći izvoznik u BiH kompanija ArcelorMittal Zenica d.o.o. sa izvozom u vrijednosti od 350 miliona KM - kazala je Ahmetspahić–Fočo te dodala da su vodeće velike kompanije imale povećanje dobiti od čak 102 posto, srednje su zabilježile manju ukupnu dobit od 42%, a male firme 13%.


Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, naveo je da su velike kompanije nosioci domaće privrede jer ostvaruju 67 posto ukupnog prihoda.


- Poslovna zajednica je temelj stabilnosti BiH. Rastom imidža naše države povećavamo mogućnost za plasman naših proizvoda na strana tržišta i na tome moramo raditi - rekao je Egrlić te dodao da BiH najbolje posluje za Austrijom i Njemačkom, a najveću razmjenu ima sa susjedima, Hrvatskom i Srbijom.

 

100-najvecih-u-bih


- Prema našim analizama finansijskih izvjestaja došli smo do podataka o povećanju parametara u svim segmentima. Tako bilježimo porast broja kompanija koje predaju finansijske izvještaje za 2 posto i taj broj iznosi 32.299, broj zaposlenih za 4 posto i iznosi 507.021 dok je ukupan prihod od prodaje rastao za 7 posto i iznosi 65.876.899.966 KM. Ono što bismo izdvojili je rast prihoda od u izvoza od 12 posto i iznosi 10.123.661.539 KM - istakao je direktor bonitetne kompanije LRC BIS, Emil Kučković, koja je radila sveobuhvatnu analitiku za "100 najvećih u BiH".


- Značajan dio naših izvozno orjentisanih klijenata pozicioniran je na listi 100 najvećih, na šta smo posebno ponosni. Želimo njihove, ali i mnoge druge pozitivne priče, u čijem smo kreiranju učestvovali našom podrškom, podijeliti sa drugima, te na taj način promovisati potencijale bh. privrede - izjavio je Emir Jildizlar, menadžer korporativnih komunikacija Addiko Bank dd Sarajevo i dodao da je to bio ključni razlog uključenja Addiko banke u ovaj projekat sa Poslovnim novinama.


U sektoru poštanskih i kurirskih usluga prvo mjesto zauzela je kompanija EuroExpress brza pošta, a direktorica komercijalnog sektora, Gordana Tujković, naglasila je da je to rezultat podjednakog napora svih uposlenika za razvijanje kvaliteta usluge.


- Osim razvoja distributivne mreže i širenja mreže poslovnica, naša najveća investicija su ljudi. Stalne edukacije i unaprjeđenja znanja i vještina naših zaposlenih osnova je našeg daljeg razvoja - navela Tujkovićeva te dodala da se samo uz dosljednost, odgovornost i istrajnost mogu realizirati postavljeni ciljevi.


Projekat "100 najvećih u BiH", koji se ove godine prvi put održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ima za cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate na domaćem i svjetskom tržištu.


Projekat godinama uz Vanjskotrgovinsku komoru BiH podržavaju i Vijeće stranih investitora BiH, Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske. Rang-liste najvećih kompanija u BiH dostupne su u tradicionalnom specijalnom izdanju publikacije Poslovnih novina – "100 najvećih u BiH", koja predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!