Umjetnička provokacija teatru, glumcima i publici

Premijera predstave 'Majka ili sve lutke idu u raj' sutra u SARTR-u

Kultura25.09.18, 12:37h

Premijera predstave 'Majka ili sve lutke idu u raj' sutra u SARTR-u
U predstavi koja je realizovana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Studija lutkarstva Sarajevo igraju Aneta Grabovac, Andrea Aković, Jasminka Požeg-Božuta i Kaća Hadžifejzović

 

Predstava "Majka ili sve lutke idu u raj" autorice Nedžme Čizmo u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović premijerno će biti odigrana sutra u Sarajevskom ratnom teatru SARTR. 

 

Riječ je o komadu koji problematizira odnose unutar porodice u kojoj je majka psihički oboljela, što se reflektira na život njene dvije kćeri. 

 

Zrnčić-Kulenović kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je tekst za tu emotivnu predstavu napisala mlada apsolventica Odsjeka za dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Nedžma Čizmo te da predstavlja umjetničku provokaciju teatru, glumcima, ali i, nada se, publici. 

 

- Radnja predstave otkriva odnos unutar jedne porodice u kojoj majka boluje od Munchausenovog sindroma, snažnog emotivnog poremećaja, a dvije kćerke zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva žive gradeći svoj svijet od lutaka - pojasnila je. 

 

Kako je Munchausenov sindrom složeni oblik manipulacije, dodala je Zrnčić-Kulenović, nije mogla da ideju teksta ne sagleda kao metaforu političkog stanja u društvu. 

 

Autorica Nedžma Čizmo istakla je da je davno već dobila ideju za tu priču, ali da nije znala kako da je realizira. 

 

- Nakon što sam dobila zadatak da napišem originalni tekst za lutke, naslutila sam da bi one mogle biti ključni element za konstrukciju te priče - pojasnila je. 

 

Finalni produkt je, dodala je, dramski tekst sa elementima lutkarstva i dvjema sestrama koje su žrtve zlostavljanja i manipulacije psihički oboljele majke. Istakla je da je glavna tema teksta manipulacija koja se ogleda kroz nekoliko razina, prvenstveno kod majčine manipulacije nad kćerima, potom jedne kćerke nad drugom, a zatim i manipulacija nad lutkama. 

 

Direktor SARTR-a Aleš Kurt istakao je da su umjetnici vrijedno radili cijelo ljeto kako bi ta institucija kulture imala dvije premjerne predstave u sezoni. Posebno se osvrnuo na cijelu grupu mladih i talentiranih umjetnica koje su tu predstavu 'iznijele na svojim nejakim plećima'. 

 

U predstavi koja je realizovana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Studija lutkarstva Sarajevo igraju Aneta Grabovac, Andrea Aković, Jasminka Požeg-Božuta i Kaća Hadžifejzović

 

Scenski pokret potpisuje Branko Banković, a likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš Selimović, uz pomoć asistentice Melise Musić Ajkunić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!