Slučaj Orić i Muhić

Zaštićeni svjedok na suđenju za ratne zločine: Naser Orić je zarobljenika ubadao nožem, a poslije ga i ubio, bilo je puno krvi

Hronika24.09.18, 16:45h

Zaštićeni svjedok na suđenju za ratne zločine: Naser Orić je zarobljenika ubadao nožem, a poslije ga i ubio, bilo je puno krvi
Svjedok je pojasnio da je, tokom akcije u Zalazju, za pravoslavni praznik Petrovdan 1992. godine pred jednom kućom vidio zarobljenike, od kojih su neki bili u uniformi, a drugi u civilu. Prema svjedoku, Orić je jednog zarobljenika ispitivao i tukao

 

Na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u Bratuncu i Srebrenici, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je 1992. godine vidio kako optuženi Orić iz vatrenog oružja puca u trojicu ratnih zarobljenika.

 

Zaštićeni svjedok O-1 ispričao je da mu je Orić bio komandant te da je bio u blizini kada je optuženi pucao u zarobljenike, prenosi Detektor.

 

Svjedok je pojasnio da je, tokom akcije u Zalazju, za pravoslavni praznik Petrovdan 1992. godine pred jednom kućom vidio zarobljenike, od kojih su neki bili u uniformi, a drugi u civilu. Prema svjedoku, Orić je jednog zarobljenika ispitivao i tukao.

 

- Dva ili tri puta ga je sigurno udario… Udario ga je oštricom noža. Momentalno se vidjelo da krv izlazi iz tog dijela - kazao je svjedok, dodavši da su zarobljeniku ruke bile svezane na leđima, a koljena podvijena.

 

Svjedok O-1 je rekao da je i sam poticao Orića da udara zarobljenika.

 

- Puno krvi mu je išlo iz oka, a komandant ga je ponovo ispitivao, kasnije se ispostavilo da nema oka. Kasnije je ubijen, komandant je uzeo pušku, upucao ga rafalom pred kućom gdje smo bili - kazao je svjedok.

 

Zaštićeni svjedok O-1 iskaz je dao u obnovljenom postupku protiv Orića i Muhića, koji je počeo nakon što je Apelaciono vijeće u junu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu dvojici optuženih za zločine počinjene u okolici Srebrenice.

 

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

 

O-1 je ispričao i da je Orić kasnije, u mjestu Lolići, također ispitivao, udarao, a zatim i upucao Milutina Miloševića. Kako je naveo svjedok, u Miloševića je pucao i Mrčo, kojeg je prepoznao kao Sabahudina Muhića.

 

- Dok sam ja došao do njega, Mrčo je opucao jedan rafal - kazao je svjedok.

 

Orić je, prema iskazu svjedoka O-1, u mjestu Kunjerac 1992. godine iz pištolja “colt” upucao Mitra Savića. Prethodno je, kako je rekao svjedok, rukama i nogama udarao Savića.

 

Svjedok je prvo izjavio da je samo Orić pucao u Savića, ali je, nakon što mu je prezentovana ranija izjava, pojasnio da je pucao i “Senad Muhić zvani Mrčo”.

 

- Da li je pucao u zemlju ili u tijelo, to ne mogu da kažem - rekao je svjedok.

 

Odbrane Orića i Muhića će sutra, 25. septembra, unakrsno ispitati svjedoka.

 

 

 

(Detektor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!