FOTO/ Pres-konferencija povodom 'neistinitih izjava direktorice KCUS-a'

Evo ko je pripremao gašenje Opće bolnice, kakvu je ulogu u svemu imala Sebija Izetbegović i šta je nudila ljekarima...

Hronika20.09.18, 15:38h

Evo ko je pripremao gašenje Opće bolnice, kakvu je ulogu u svemu imala Sebija Izetbegović i šta je nudila ljekarima...
Izjave da nije bilo intencija i namjera vaninstitucionalnog gašenja bolnice nisu tačne, kazao je također Stevanović na pres-konferenciji održanoj danas u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“

 

 

U vrijeme kad je direktorica Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu bila Sebija Izetbegović, sadašnja direktorica Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), pripremano je gašenje te bolnice i njeno pripajanje KCUS-u, izjavio je danas prim.dr. Dragan Stevanović, šef internističkog odjeljenja u Općoj bolnici.

 

Po njegovim riječima, u tim događajima su neka bolnička odjeljenja već bila spremna za selidbu te su pripremani i spiskovi za preseljenje.

 

dragan-stevanovic

 

Izjave da nije bilo intencija i namjera vaninstitucionalnog gašenja bolnice nisu tačne, kazao je također Stevanović na pres-konferenciji održanoj danas u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Kako je navedeno u pozivu medijima, uposlenici bolnice željeli su su na ovoj pres-konferenciji da se obrate javnosti povodom neistinitih izjava bivše direktorice, vezanih za njihovu ustanovu.

 

Prim. dr. Stevanović je kazao da je "na način poznat i Tužilaštvu" on došao do pripremanih dokumenata o namjeravanom gašenju Opće bolnice.

 

Dokumente je, po njegovim riječima, pripremala neformalna grupa iz kabineta bivše direktorice: Alma Pehlić, pravnica, Vildana Macić, tehnička sekretarka, kao i Muvedeta Butmir Čedić, pomoćnica direktorice za ekonomske poslove.

 

To se dešavalo u decembru 2015. i januaru 2016. godine, izjavio je Stevanović. Kao glavni događaj tadašnjih zbivanja naveo je sastanak ljekara od 8. januara 2016., kada je direktorica Izetbegović, po njegovim riječima, izjavila da oni koji s njom pređu u Klinički centar, imaju mjesto.

 

Prešlo je ukupno 14 uposlenika, od toga 12 ljekara i drugih radnika „koji su s njom i došli u Opću bolnicu“ te još dvoje prijašnjih kolega, rekao je Stevanović.

 

ljekari-opca-bolnica-sarajevo

 

Današnja pres-konferencija održana je u istoj sali Opće bolnice u kojoj se desio navedeni sastanak od 8. januara 2016.

 

Grupa ljekara ginekološkog i hirurškog bolničkog odjeljenja, na pres-konferenciji danas, dizanjem ruku su potvrdili Stevanovićeve navode o njihovom prisustvu tadašnjem sastanku.

 

Osim prim. dr. Dragana Stevanovića koji je rekao i da su ataci na Opću bolnicu prestali od 11. novembra 2016., na pres-konferenciji je govorio i prim. dr. Nermin Mahmutović te ustvrdio da je obraćanje bivše direktorice od 8. januara te godine bilo "šlag na tortu, pripremanu mjesecima prije".

 

Po Stevanovićevim tvrdnjama, današnja pres-konferencija nema nikakvu političku konotaciju i nije "tuk na utuk" na neke od izjava Sebije Izetbegović, već je cilj podsjećanje na nekadašnje aktivnosti koje uposlenici Opće bolnice žele preduprijediti i ne dozvoliti da iko od neformalnih grupa moći dovodi u pitanje ovu ustanovu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!