nakon poražavajućih rezultata ankete u srpskoj

Kome je Sarajevo glavni grad u BiH? Puhalo: U RS-u ga javno preziru, ali hrle u njega zbog plate od 5 ili 6.000 KM

Hronika20.09.18, 13:04h

Kome je Sarajevo glavni grad u BiH? Puhalo: U RS-u ga javno preziru, ali hrle u njega zbog plate od 5 ili 6.000 KM
Nedavno istraživanje Agencije Prime Communications* sprovedeno u Republici Srpskoj pokazalo je da skoro 60 odsto građana ne zna da je po entitetskom Ustavu glavni grad Republike Srpske Sarajevo

 

Sarajevo je pravno glavni grad Bosne i Hercegovine, odnosno oba njena bosanskohercegovačka entiteta, iako dobar dio stanovnika to ne zna niti priznaje- piše Gojko Veselinović za RSE.

 

Nedavno istraživanje Agencije Prime Communications* sprovedeno u Republici Srpskoj pokazalo je da skoro 60 odsto građana ne zna da je po entitetskom Ustavu glavni grad Republike Srpske Sarajevo.

 

Da je po Ustavu Republike Srpske glavni grad ovog entiteta Sarajevo, odgovor je dalo ukupno 21,7 odsto ispitanika, 56 odsto odgovorilo da je glavni grad Banjaluka, a čak 13,9 odsto ispitanih građana smatra da je to Istočno Sarajevo. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.000 ispitanika.

 


Srđan Puhalo, socijalni psiholog, smatra da je ovo istraživanje u isto vrijeme pokazalo koliko građani ne znaju i koliko je cijela situacija apsurdna.

 

"To je jedan pokazatelj koliko ljudi malo znaju o elementarnim stvarima, a tek onda možete zamisliti šta bi bilo da smo ušli u neke detalje. Sa druge strane ukazalo je na jedan apsurd da Banjaluka slovi kao administrativni centar Republike Srpske, ali je glavni grad ovog entiteta u Federaciji BiH i to je jedna tipična bosanskohercegovačka nelogična priča", smatra Puhalo.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!