Skandal na pomolu

U Novom Pazaru srušena džamija iz 1528. godine: Komisija za kulturno-historijske spomenike optužuje Islamsku zajednicu

Hronika19.09.18, 13:39h

U Novom Pazaru srušena džamija iz 1528. godine: Komisija za kulturno-historijske spomenike optužuje Islamsku zajednicu
Hasan Čelebijina džamija u narodu je poznata kao Arap džamija i vezuje za nacionalnost graditelja. Izvorni narodni naziv zapravo je Harab ("porušena", na turskom jeziku) džamija, kako su je Pazarci nazvali poslije njenog spaljivanja 1689. godine

 

Komisija za kulturno-historijske spomenike Novog Pazara optužila je juče Islamsku zajednicu u Srbiji (IZuS) da je rušenjem Hasan Čelebijine, jedne od najstarijih džamija u gradu, uništila autentični objekat od neprocjenjive vrijednosti i simbol identiteta njegovih građana.

 

IZuS je u aprilu uklonila krov sa namjerom da rekonstruiše džamiju, u narodu poznatu kao Arab džamija, u centru grada na samom ulazu u Staru čaršiju za šta kako u lokalnoj samoupravi tvrde nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu sponenika.

 

Objekat koji se u prvi put dokumentima pominje 1528. godine, bio je bez krova nekoliko mjeseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju.

 

hasan-celebijina-dzamija1

 

Danas su radnici pod nadzorom IZ uklonili čitav objekat, osim minareta, koji je tokom proljeća takođe znatno oštećen udarom goroma.

 

- Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena - bez ikakvog osećaja za tradiciju i njenu simboliku - navodi se u saopštenju gradske Komisije.

 

Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o mjerama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine donio Rješenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji.

 

- Arap džamija, koja je opstajala vekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da istorija ovog grada počinje i završava se sa njima - saopštila je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara.

 

Hasan Čelebijina džamija u narodu je poznata kao Arap džamija i vezuje za nacionalnost graditelja. Izvorni narodni naziv zapravo je Harab ("porušena", na turskom jeziku) džamija, kako su je Pazarci nazvali poslije njenog spaljivanja 1689. godine.

 

 

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!