Tokom radova pronađene kosti

U Sarajevu ekshumirani posmrtni ostaci osobe mlađe životne dobi

Hronika19.09.18, 13:18h

U Sarajevu ekshumirani posmrtni ostaci osobe mlađe životne dobi
Prilikom izvođenja radova, pronađeni su posmrtni ostaci, nakon čega je lokalitet osigurala policija kako bi se proveo proces ekshumacije te utvrdio identitet osoba kojima pripadaju navedeni posmrtni ostaci

 

Na području općine Stari Grad u Sarajevu, lokalitet kasarne na Zmajevcu, završena je ekshumacija, a ekshumirani su posmrtni ostaci jedne žrtve.

 

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da postoje osnovi sumnje da je riječ o žrtvi iz proteklog rata.

 

Nakon ekshumacije posmrtni ostaci su prevezeni u prosekturu Gradskog groblja Visoko radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu.

 

Po naredbi Suda BiH, ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH.

 

Podsjećamo, na navednoj lokaciji, prilikom izvođenja radova, pronađeni su posmrtni ostaci, nakon čega je lokalitet osigurala policija kako bi se proveo proces ekshumacije te utvrdio identitet osobe kojima pripadaju navedeni posmrtni ostaci.

 

zmajevac-eshumacija

Foto: Tužilaštvo BiH

 

Vještak sudske medicine, nakon preliminarnog pregleda, potvrdio je da se radi o koštanim fragmentima tijela osobe mlađe životne dobi. Za sada nema informacija niti indicija o mogućem identitetu osoba čiji su ostaci pronađeni, tako da će se identitet utvrđivati u daljem postupku, tokom obdukcije i putem DNK analize.

 

U procesu ekshumacije sudjelovali su vještak sudske medicine, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH, radnici angažirani na iskopavanju posmrtnih ostataka, kao i policijski djelatnici MUP-a KS koji su osiguravali lokaciju.

 

Proces ekshumacije koordinirao je i nadgledao istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine. Uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i potraga za posmrtnim ostacima nestalih osoba diljem Bosne i Hercegovine, navode iz Tužilaštva.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!