Ni traga ni glasa prof. dr. Semri Čavaljuga

Gavrankapetanović ogorčen: Tužio sam dekanesu i sve one koji su doprinijeli da dođem u diskriminirajući položaj

Hronika19.09.18, 11:05h

Gavrankapetanović ogorčen: Tužio sam dekanesu i sve one koji su doprinijeli da dođem u diskriminirajući položaj
Očekujem od rektora da, ako dekanesa ne postupi onako kako je od nje zatražio UO UNSA, poduzme hitne mjere uspostavljanja zakonitosti, kaže dr. Gavrankapetanović

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Piše Edina Kamenica

 

“Tužio sam dekanesu, ali i ne samo nju nego i sve one koji su doprinijeli da dođem u diskriminirajući položaj. Ne radim to samo zbog sebe nego i zbog toga da preduprijedim svako slično kršenje Ustava i svih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, a što se meni desilo”, rekao nam je juče prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, dodajući da je protiv dekanese Medicine i drugih odgovornih za kršenje zakona i Ustava BiH podnijeta i krivična prijava Federalnom tužilaštvu.

 

Posljedice

 

Gavrankapetanović je ogorčen zbog toga što se sa Medicinskog fakulteta još niko ne oglašava u vezi s odlukom Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, kojom je on vraćen na posao na taj fakultet.

 

- Jasno je zbog čega se tako radi, kupuje se vrijeme, ističe prof. dr. Gavrankapetanović.

 

Doista, kada će dekanesa Medicinskog fakulteta prof. dr. Semra Čavaljuga provesti odluku drugostepenog organa - UO UNSA, donesenu 7. septembra, i vratiti prof. dr. Gavrankapetanovića u nastavni proces?

 

Pitanje smo htjeli postaviti prije sedam dana, ali nam je rečeno da je dekanesa na službenom putu i da će biti na poslu u ponedjeljak. Istovremeno je rečeno da pomenuta odluka UO još nije stigla na Medicinu i da se o njoj zna samo iz medija.

 

Juče ponovo tražimo dekanesu, za koju saznajemo da se vratila sa službenog puta, “ali još nije u dekanatu”.

 

Dekanesa je u međuvremenu stigla u kabinet i “odmah je otišla na sastanak”. Sekretarica joj, kakve li slučajnosti, nije uspjela prenijeti naše pitanje. Odgovor nismo dobili ni nakon nekoliko ponovljenih telefonskih poziva.

 

Nismo uspjeli kontaktirati ni rektora UNSA prof. dr. Rifeta Škrijelja, kojeg smo htjeli pitati do kada će on čekati da dekanesa realizuje odluku Upravnog odbora. A šta ako je ne realizuje?

 

- Očekujem od rektora Škrijelja da, ukoliko ne postupi onako kako je od nje zatražio UO UNSA, poduzme hitne mjere uspostavljanja zakonitosti, kaže nam prof. dr. Gavrankapetanović, očito, aludirajući na preporuku Ombudsmena BiH u vezi s ovim slučajem, a koja je istovjetna za dekanesu i za rektora - “da osiguraju zakonitost funkcionisanja procesa na nivou Medicinskog fakulteta UNSA.”

 

Prethodnu dekanesu prof. Škrijelj je smijenio maltene za dan. Maida Galijatović, advokatica prof. dr. Gavrankapetanovića, kaže da bi odluku trebalo hitno provesti.

 

- Njeno odugovlačenje bi moglo prouzročiti štetne posljedice po klijenta i po nastavni proces, tvrdi Galijatović.

 

Odlukom Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta UNSA od 6. oktobra 2017, prof. dr. Gavrankapetanović je imenovan za odgovornog i predmetnog nastavnika za predmete Dječija ortopedija i Sportska traumatologija na tom fakultetu u studijskoj 2017/2018. godini.

 

Nakon što je dao otkaz u KCUS-u, zbog, kako je objašnjeno, gubitka nastavne baze, s dr. Gavrankapetanovićem je na Medicini raskinut ugovor. Rješenje o tome nosi datum 5. januar 2018. Profesoru je dostavljeno tek 20. aprila, nakon čega je dr. Gavrankapetanović uputio prigovor UO UNSA i obratio se Ombudsmenima BiH.

 

Sporni ugovori

 

Ombudsmene je posebno zabrinula činjenica da je Medicinski fakultet u odgovoru naveo da je od 2013. do 2016. godine imao zaključene ugovore o radu na određeno vrijeme sa akademskim osobljem zaposlenim u sarajevskoj Općoj bolnici i u JU Dom zdravlja KS-a.

 

Ombudsmeni nisu dobili informaciju da li ti ugovori egzistiraju i danas, a prema zakonima o radu i o visokom obrazovanju, s profesorom se ne zaključuje ugovor na određeno vrijeme. U rješenju UO UNSA se u vezi s tim ističe da je “Zakon o visokom obrazovanju lex specialis zakon prema Zakonu o radu u odnosu na radnopravni status akademskog osoblja. Svi poslodavci nakon stupanja na snagu Zakona o radu iz 2016. imali su obavezu da usklade ugovore o radu do oktobra 2016...”

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još