Fuad Backović Deen sasvim otvoreno

Pogrdna etiketa 'pedera' u kombinaciji s pričom da mi je otac zaslužan za sve što radim, koštali su me uspješnije karijere...

Showbizz17.09.18, 20:15h

Pogrdna etiketa 'pedera' u kombinaciji s pričom da mi je otac zaslužan za sve što radim, koštali su me uspješnije karijere...
Bilo mi je 14 i pol godina kada sam snimio prvi album s bendom i napravio prve profesionalne korake. Bio sam zaista dijete. Tada je sve izgledalo potpuno drugačije, čini mi se da je imalo puno više smisla...

 

Bosanskohercegovački pjevač Fuad Backović, poznatiji kao Deen, ubraja se u najveće estradne zvijezde u BiH, a poznato je ime u cijeloj regiji. Kako i ne bi, kada je karijeru počeo sa svega 14 godina, a tokom karijere dvaput je predstavljao svoju zemlju na Eurosongu. Kaže, treći put - ni u ludilu!

 

U velikom intervjuu koji je dao za 100posto, Backović je otkrio kako se tokom karijere nosio s glasinama da mu je otac, inače utjecajni političar, pomogao da postigne muzički uspjeh, a komentirao je i svijest i stanje društva u BiH danas.

 

Ovih dana prisjetio se nastupa sa soul divom Joss Stone. Nije ona jedina svjetski poznata osoba koju je tokom godina upoznao.

 

- Bilo je to u sklopu njene svjetske turneje. Meni je pripala čast da budem njen domaćin i gost na koncertu u Sarajevu. Proveli smo tri dana zajedno i oduševila me je. Prije je to činila svojim pjesmama i savršenom interpretacijom, a onda sve zasjenila prekrasnom ličnošću. Prekrasna, skromna, beskrajno zanimljiva i duhovita te vrlo pristupačna i iskrena djevojka. Sigurno nije klasični predstavnik svjetskog showbusinessa koji sam po sebi nije ni blizu onoga što predstavlja ona kao takva. Istina, imao sam priliku upoznati i druge svjetske veličine iz različitih sfera javnog života i moram priznati da su svi ti ljudi vrlo jednostavni. Zahvaljujući njima shvatio sam da su svi drugi koji 'visoko lete' i 'glumataju' zapravo neostvarene ličnost koje zbog toga proždire vlastita frustracija. Istinskim svjetskim zvijezdama možda ne možete lako prići, ali kada vas jednom puste blizu, shvatite zašto su tako uspješni i veliki - priča Backović.

 

O karijeri u inozemstvu i sam je razmišljao, no u njegovom slučaju, kaže, pobjeđuju razum i realnost.

 

- Slagao bih kada bih vam rekao da nisam razmišljao o tome, jer svi mi estradnjaci s brdovitog Balkana potajno o tome maštamo. U mom slučaju pobjeđuju razum i realnost. Ne kažem da nije moguće, ali za to se mora desiti poseban splet sretnih okolnosti kao i činjenica da ti takva karijera jednostavno mora biti sudbinski zapisana, pa tek onda idu mukotrpan rad i trud. Bez toga, džaba mašta i silni pokušaji - dodaje Deen.

 

Bio je dvaput predstavnik BiH na Eurosongu, i bila su to, kaže, dijametralno suprotna iskustva.

 

- Prvi put sada već davne 2004. godine u Istanbulu s pjesmom 'In the Disco', koja je BiH obezbijedila jedan od četiri najbolja rezultata ikad osvojena na tom natjecanju otkad se natječemo kao samostalna država. Drugi put 2016. godine zajedno s kolegama Dalal Midhat, Anom Rucner i Jala Bratom, pjevali smo pjesmu 'Ljubav je'. Bio je to uvjerljivo najteži projekt na kojem sam ikada radio. Nesretnim spletom okolnosti u jednom trenutku sam bio prisiljen prihvatiti ulogu izvršnog producenta cijelog projekta, što je meni kao izvođaču bilo jako teško. Moje kolege i ja nosili smo svu težinu tog Eurosonga na svojim leđima i stoga sam ponosan na činjenicu što smo uopće izašli na tu scenu i ponosno otpjevali pjesmu koja je sigurno ostala upamćena. Treći put mi ne pada napamet - ni u ludilu! Sretan sam što je pjesma 'In the Disco' proglašena Eurosong evergreenom i da se i dan danas pušta širom Europe - prisjeća se Deen.

 

Čitav intervju pročitajte OVDJE.

 

 

 

(100posto, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još