komšić povodom buke oko posjete ruskog ministra

Ko će podsjetiti Lavrova na njegov stav o poštivanju jednoglasne odluke Predsjedništva o članstvu BiH u NATO-u?

Front16.09.18, 16:54h

Ko će podsjetiti Lavrova na njegov stav o poštivanju jednoglasne odluke Predsjedništva o članstvu BiH u NATO-u?
"Ta posjeta-poruka je upućena na dvije adrese, biračkom tijelu u RS-u i međunarodnoj zajednici, prevashodno Amerikancima i EU", dodaje Komšić

 

Najavljenu pa odgođenu, pa ponovo najavljenu i potvrđenu posjetu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova komenarisao je kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

Komšić ističe da je to zvanično posjeta BiH, a praktično posjeta Miloradu Dodiku kojeg, tom prilikom, "treba" predstaviti kao osobu koja ima podršku Rusije. 

 

"Ta posjeta-poruka je upućena na dvije adrese, biračkom tijelu u RS-u i međunarodnoj zajednici, prevashodno Amerikancima i EU", dodaje Komšić.

 

"Kada je to već tako i kada je sasvim izvjesno da će doći do te posjete, te da će poruka biti isporučena, shvaćena i prihvaćena kako u BiH tako i van BiH, onda bi trebalo i bilo bi svrsishodno podsjetiti ministra Lavrova šta je rekao i kakvu je poruku uputio Predsjedništvu BiH, u čijem sazivu sam bio, od prije nekoliko godina, prilikom jedne od njegovih posjeta", smatra Komšić.

 

"Naglašavam da je tadašnja poruka ministra Lavrova upućena Predsjedništvu BiH bila da je Rusija načelno protiv proširenja NATO saveza, ali, ako je NATO naš izbor, nas u BiH, Rusija će poštovati takvu odluku institucija naše zemlje", navodi Komšić.

 

"A odluka institucija ove zemlje, jednoglasna odluka Predsjedništva BiH koja nikada nije opozvana, povučena ili promijenjena, da BiH želi biti članica NATO saveza, i danas postoji", podsjetio je Komšić.

 

Komšić navodi da bi Lavrova trebalo upitati da li Rusija i danas stoji na tim pozicijama ili je došlo do značajne promjene takvog stava.

 

"Nažalost, znajući kako danas stoje stvari i kakvi su odnosi u Predsjedništvu BiH, čisto sumnjam da će bilo ko postaviti takvo pitanje, a i podsjetiti minstra Lavrova kakav je stav tada iznio, ili mu možda pokazati zapisnik s tog sastanka. Naravno, veliki su veliki, oni mogu svašta mijenjati, pa i stavove u skladu sa svojim interesima. Njih ti stavovi obavezuju samo dok ne promijene pravac svoje politike. Zapravo, bar je to naše bosanskohercegovačko iskustvo, njih te riječi, ti stavovi ne obavezuju nikada i nikako i ni u kom slučaju. Međutim, od gotovo iste važnosti kao što je tada izneseni stav ministra Lavrova, jeste bilo važno što je tadašnje Predsjedništvo BiH, kao jedini organ Ustavom BiH ovlašten i nadležan, donijelo odluku potpunim konsenzusom, 3:0, da BiH ide u NATO", naglasio je Komšić.

 

Komšić ističe da smo kao država došli u situaciju da tek samo jedan član Predsjedništva, danas, može podsjetiti Lavrova na raniji stav.

 

"Kako smo došli u situaciju da danas o pitanjim koja imaju egistencijalni značaj za BiH, od 3:0 u korist interesa zemlje, dođemo do 2:1 protiv interesa BiH, i kako smo došli u situaciju da samo od jednog člana Predsjedništva BiH možda možemo očekivati da upita Lavrova šta je sa zvaničnim stavom Rusije koji je on tada iznio Predsjedništvu BiH, posebna je priča i problem. To je problem, to je priča, koja svoj rasplet treba dobiti na ovogodisnjim izborima", zaključio je Komšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još