FOTO/ Odlazak kod doktora može vam spasiti život

Jedna promjena na koži može biti znak raka ili dijabetesa: Ovo ne smijete ignorisati!

Lifestyle15.09.18, 17:19h

Jedna promjena na koži može biti znak raka ili dijabetesa: Ovo ne smijete ignorisati!
Ako primjetite ove simptome odmah posjetite ljekara jer često ukazuju na ozbiljnije bolesti koje vam haraju organizmom

 

Crna akantoza ili acanthosis nigricans naziv je za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnjela se koža jako i zadeblja.

 

Crna akantoza povezuje se s dijagnozom dijabetesa ili pretilosti, ili oboje u kombinaciji. Djeca kojima koža na taj način potamni imaju veliki rizik od oboljevanja od dijabetesa tip 2.

 

crna-akantoza

 

Crna akantoza čak može biti i simptom koji ukazuje na rak želuca ili jetre. Kada se zatamnjenje jednom pojavi jedino ga može ublažiti ako se liječi bolest koja ga je uzrokovala, ali niti onda ne nestaje do kraja. Promjene na koži jedini su simptom crne akantoze - primjetiti ćete crne, zadebljane i baršunaste naslage kože sa stražnje strane vrata, ili na preponama i pazusima. Samo tamnjenje je polagan proces, a nije nemoguće niti da koža ima određeni neugodni miris te da jako svrbi.

 

crna-akantoza-1

 

Jako je važno otići na pregled ukoliko se ovi simptomi krenu javljati, a treba imati na umu i da većina ljudi koja boluje od crne akantoze je otporna na inzulin, hormon kojeg proizvodi gušterača kako bi razgradili šećer - i upravo je to uzrok dijebetesa. Akantozu mogu dobiti i osobe koje imaju ciste na jajnicima, probleme sa štitnjačom ili nadbubrežnom žlijezdom, a može ga uzrokovati i kontracepcijske pilule i neki kortikosteroidi. Crna akantoza ponekada prati i limfom ili kada tumor krene rasti na unutarnjem organu, poput crijeva, želuca ili jetre.

 

Postoje i određeni faktori koji povezuju crnu akantozu i već navedene bolesti. Na prvom mjestu je svakako pretilost. Neke su vrste akantoze, pokazuju istraživanja, nasljedne, a bolest češće zahvaća američke Indijance. Najčešće se pojavljuje kod osoba mlađih od 40 godina, a povezuje se i s Cushingovim sindromom. Pravilna detekcija te odlazak kod doktora mogu vam spasiti život.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!