FOTO/ Sunčana strana FBiH

Nemojte se iznenaditi ako na sarajevskim ulicama sretnete Franza Ferdinanda ili Gavrila Principa

Kultura14.09.18, 14:47h

Nemojte se iznenaditi ako na sarajevskim ulicama sretnete Franza Ferdinanda ili Gavrila Principa
Za potrebe projekta #SarajevoReborn angažirani su bh. kostimografi i krojači, koji su proteklih mjeseci predano radili da bi kreirali autentične kostime, a za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma

 

S ciljem osnaživanja kulturnog turizma i uvrštavanja ove grane turizma kao jedne od strateški važnih dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara udružili su snage u realizaciji projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2018".

 

Ovim projektom Udruženje Obala Art Centar iz Sarajeva i Agencija PRimera iz Mostara, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od jula do oktobra organiziraju kulturno-turističke i zabavne ponude u oba grada.

 

Tako će sutra, 15. septembra, ulicama Sarajeva prošetati Franz Ferdinand, Sophie Chotek, Gavrilo Princip, Isa-beg Ishaković i Gazi Husrev-beg, ličnosti koje simboliziraju najznačajnije periode u historiji BiH i Sarajeva.

 

Okupljanje je na Trgu djece Sarajeva, a potom će prodefilirati glavnom šetnicom grada, kroz Titovu i ulicu Ferhadija, kako bi se družili s posjetiteljima i građanima, te im pod sloganom #SarajevoReborn predstavili dio ovdašnje historije i tradicije.

 

Sarajevo Reborn dio je projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2018." u kojem bh. glumci, kostimirani u historijske ličnosti iz dva najznačajnija perioda bh. prošlosti, otomanskog i austrougarskog, šetaju ulicama Sarajava da bi po uzoru na svjetske metropole zabavili turiste i građane, ali ih na interaktivan i maštovit način upoznali s prošlošću zemlje i njenog glavnog grada.

 

Petero mladih glumica i glumaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine utjelovit će utemeljitelja Sarajeva Isa-bega Ishakovića, njegovog drugog pravog osnivača Gazi Husrev-bega, austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, člana kruga "Mlada Bosna" Gavrila Principa koji je 1914. izvršio atentat na ovaj par, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

 

Za potrebe projekta #SarajevoReborn angažirani su bh. kostimografi i krojači, koji su proteklih mjeseci predano radili da bi kreirali autentične kostime, a za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma.

 

Cilj projekta je i animirati posjetitelje Sarajeva da iz grada ponesu i podijele slike koje će privući i novi kontingent turista, a Sarajevo Reborn je projekat koji će osim predstojećeg vikenda biti realiziran još nekoliko puta tokom septembra.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!