Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović odgovara

Izjava ministrice Ademaj je djetinjasta... Ali evo, spremna sam preuzeti i njen posao, samo da mi prebaci svoju platu!

Front14.09.18, 14:32h

Izjava ministrice Ademaj je djetinjasta... Ali evo, spremna sam preuzeti i njen posao,  samo da mi prebaci svoju platu!
Nije lijepo da javno iznosi neistine, jer se u pravom sistemu ništa ne završava „jednim telefonskim pozivom“, nego posvećenim i predanim radom, rekla je Izetbegović

 

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović izjavila je da je iznenađena izjavom ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj "koja nakon potpuno jalovog mandata prebacuje lopticu drugima".

 

Direktorica Izetbegović reagirala je nakon što je ministrica Ademaj izjavila da ključ za rješavanje problema u vezi sredstava u zdravstvu ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović koja, kako kaže Ademaj, ima utjecaja na Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

 

- Iznenađena sam izjavom ministrice Ademaj. Izgleda da ona nije upoznata sa svojim obavezama i dužnostima. Možda bi konačno trebala da pročita svoj Ugovor, nakon 2,5 godine mandata - navela je Izetbegović.

 

Osnovna obaveza kantonalne ministrice, kako je dodala Izetbegović, jeste da se brine o zdravstvenom sistemu, na način da svi korisnici budu zadovoljni uslugom, ali i uposlenici plaćama. Njena je dužnost propisati radno vrijeme, uskladiti rad u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Rješenju o registraciji. Njena je dužnost platiti adekvatno uposlenike u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo.

 

 - Zašto ministrica Ademaj spominje mene kao ključ, trebalo bi pitati nju. Ali evo, podsjećam je da je ona ta koja sjedi na sjednicama Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Naravno, moram je pitati da li se sjeća koliko je novca dodatno namakla iz budžeta za JU Apoteke Sarajevo, čiji je direktor, kao i ona, SBB kadar. Evo ja ću je podsjetiti: 2017. godine iznos je bio 580.000 KM, a 2018. godine iznos je bio 2.000.000 KM za isti broj apoteka - navela je Izetbegović.

 

Da li je tada nekoga zvala telefonom i da li je tada „ključ bio u njenom džepu" - upitala je Izetbegović.  

 

 - Zna ministrica Ademaj da se godišnje troši 350 do 360 miliona KM u zdravstvu KS. Pa ona je ekonomista, ne trebam joj ja to govoriti. Zna ministrica Ademaj koliko i je i kome potpisala Saglasnosti za zapošljavanje i gdje, u svojem mandatu. Uostalom, lijepo je i pošteno da javno, i konačno, prizna da ne zna i ne može raditi svoj posao i da ga treba uraditi neko drugi - navela je Izetbegović.

 

Nije lijepo, dodala je direktorica KCUS-a, što nam je potrošila dragocjeno vrijeme, a ništa ozbiljno nije uradila za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo.

 

- Na kraju, nije lijepo da javno iznosi neistine, jer se u pravom sistemu ništa ne završava „jednim telefonskim pozivom“, nego posvećenim i predanim radom. Žao mi je što moram reći da je izjava ministrice Zilhe Ademaj djetinjasta, neozbiljna i krajnje populistička. Možda je samo željela da bude duhovita? Ali evo, kako god bilo, spremna sam preuzeti i njen posao, ali da mi prebaci i svoju platu – može i telefonskim pozivom - navodi direktorica Izetbegović u svojoj reakciji na izjave ministrice Ademaj, saopćeno je iz KCUS-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još