VIDEO/ Presuda će biti izrečena 26. septembra

Advokat Kerim Čelik zatražio oslobađajuću presudu: Optuženi Sefić nije počinio ni jedan propust

Hronika12.09.18, 16:57h

Advokat Kerim Čelik zatražio oslobađajuću presudu: Optuženi Sefić nije počinio ni jedan propust
Prije izlaganja završnih riječi, advokat je kazao kako je na njegovog branjenika izvršena medijska hajka i linč. On se osvrnuo i na završne riječi Tužilaštva KS, kazavši "kakva je bila istraga, takva je bila i završna riječ Tužilaštva"

 

Advokat Kerim Čelik, branilac Sanjina Sefića, koji se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su u oktobru 2016. godine stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč, od Sudskog vijeća, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, zatražio je da njegovm branjeniku izrekne oslobađajuću presudu. 

 

- Sud na osnovu dokaza ne bi trebao donijeti osuđujuću presudu u odnosu na Sefića - kazao je Čelik, prenosi Faktor.

 

Prije izlaganja završnih riječi, advokat je kazao kako je na njegovog branjenika izvršena medijska hajka i linč. On se osvrnuo i na završne riječi Tužilaštva KS, kazavši "kakva je bila istraga, takva je bila i završna riječ Tužilaštva".

 

Sefićev branilac komentarisao je nalaz vještaka optužbe Ševala Kovačevića, te ga uporedio sa nalazom vještaka odbrane Milana Vujanovića.

 

 

- Kovačević u svom nalazu nije naveo koje dokaza je koristio prilkom njegovog sačinjavanja, dok Milan jeste. Tužilaštvo je kazalo kako je Sefić priznao krivično djelo, što nije tačno. Moj branjenik je samo kazao da se događaj dogodio. Da je priznao, suđenje ne bi trajalo ovoliko dugo. Između ostalog, SMS poruke koje je Tužilaštvo citiralo u svojim završnim riječima nisu izvođene pred ovim Sudom. Što se tiče njegovog, kako su naveli, bezobzirnog ponašanja i potenciranja kazni za prekršaje, tu se u 90 posto slučajeva radilo o nevezanju pojasa i pogrešnom parkiranju - kazao je Čelik. 

 

On je u svoje i Sefićevo ime iskazao saučešće porodicama stradalih djevojaka, te naglasio kako ni jednim argumentom iz završnih riječi nema namjeru da umanji bol oštećenim porodicama. 

 

- Tužilaštvo se svojski potrudilo da Sefića predstavi kao bezobzirnog trkača, koji je u centru grada pokosio dvije pješakinje, prolazeći kroz crveno svjetlo. Na Sefića je izvršen stravičan medijski linč i sigurno da u ovoj zemlji ne postoji ni jedna osoba koja vjeruje da je moj branjenik nevin. Čak je jedan portal napravio i anketu o ovom slučaju, kao da se radi o klađenju na konje. Izjave zvaničnika bile su takve da je Sefić kriv i prije nego što je osuđen, čime je povrijeđeno pravo mog branjenika da se smatra nevinim do presude - kazao je Čelik.

 

Branilac je u svojim završnim riječima komentarisao iskaze svjedoka Benjamina Čerkeza, njegove djevojke Anese Eminagić, Azre Draganović, Mirsada Polje, te Fikreta Hadžiabdića.

 

Posebno se osvrnuo na svjedočenje taksiste Senada Zulčića, koji, kako je kazao advokat, godinama ne radi kao taksista, te je svoj iskaz dao nekoliko mjeseci nakon nesreće. 

 

- Niko od pet prisutnih svjedoka nije vidio taksistu u kritičnom trenutku. Za Tužilaštvo je njegovo svjedočenje vjerodostojno, iako nije potkrijepljeno nikakvim dokazima. Niti jednim dokazom nije utvrđeno da se on, kako je svjedočio, zaustavio ispred semafora i da se u desnoj traci zustavilo drugo vozilo. Ovo su izmišljotine, ničim potvrđene - kazao je advokat.

 

Čelik je analizirao i nalaz vještaka Kovačevića, te napravio uporednu analizu njegovog i nalaza vještaka Vujanovića.

 

- U nalazi Kovačevića nema dokaza da li su se pješakinje nalazile na početku ili završetku pješakog prijelaza, ali navodi da jesu bile u zoni pješakog prijelaza. S druge stane, vještak Vujanović, primjenom pravila struke koja mora koristiti, tvrdi da one nisu udarene na pješakom. To je utvrdio na osnovu ljuspica farbe koje ne mogu da se kreću jer su izuzetno lagane. Kovačević, nadalje, navodi da se "golf" kretao brzinom u rasponu od 95 do 105 kilometara na sat, dok je Vujanović izračunao da je ta brzina bila maksimalno 65 kilometara na sat. To potvrđuje i svjedočenje Mirsada Polje, koji je kazao da je vidio dva vozila, koja su se kretala "normalno", oko 50 do 60 kilometara na sat, te da se "nisu čuli gasovo i škripa guma" - kazao je advokat.

 

 

On je u svojoj analizi ukazao i na razlike u nalazima što se tiče svjetla na semaforima za vozila i pješake, brzinu kretanja pješaka, te njihove zaključke.

 

- U ovom slučaju nema krivičnog djela neukazivanje pomoći onako kako se to navodi u optužnici, ako su posljedice mogle nastupiti prije nego što se pomoć mogla ukazati. Kod Selme Agić smrt je nastupila trenutno. Prema nalazu obdukcije, smrt Edite Malkoč nastupila je naknadno, nakon što joj je ukazana ljekarska pomoć, a i svjedoci su potvrdili da je Hitna pomoć bila na mjestu događaja minutu nakon nesreće. Postavlja se pitanje je li on bio u mogućnosti da im ukaže pomoć? Moj branjenik je bio u stanju šoka. Kako je sam svjedočio, čuo je udar i zasuli su ga komadi stakla, nije vidio da je udario djevojke, te je vidio vozilo kako ide prema SCC-u. Mislio je da se sa njim sudario. Na parkingu je tek vidio tragove krvi i odjeće na vozilu. Stalno se potencira da je pobjegao sa mjesta događaja, a to je bila akutna reakcija na stres svakog pojedinca, što je i uobičajeno - kazao je branilac.

 

Nakon što je advokat Čelik iznio završne riječi, Sefić se obratio prisutnima, kazavši kako se kaje zbog onoga što se dogodilo, te "da može vratiti vrijeme, volio bi da je on stradao".

 

- Ja možda nemam lijepe crte lica, nekima sam arogantan i odvratan i djeluje kao da se na kajem. Iskreno se kajem zbog onog što se desilo i od tada pijem lijekove. Žao mi je i što je taksista slagao cijeli svoj iskaz. Djevojke su izbjegavale njegov auto, pa sam ih ja udario. Poštovani Sude, tužioče i ostali, često se moglo čuti da smo se smijali oštećenima u sudnici. Da je to istina, Sud bi već nekoga od mojih kaznio. Mojoj porodici je dobacivano. Čak sam zbog svoje sigurnosti tražio specijanu jedinicu Suda da me čuva i hvala što ste to omogućili - kazao je prvooptuženi.

 

Naveo je i to kako su Tužilaštvo i oštećeni iznosili mnoge neistine o njemu i njegovoj porodici.

 

- Oni su to napravili kao da smo mafija. Tačno je da sam 2010. godine uslovno osuđen, ali taj predmet je u ladici stajao do 2015. Ja nisam nikakav kriminalac. Sa svojih 20 godina otišao sam u Irak da pošteno zaradim, radio sam na -25 u Švedskoj i u Barseloni dok su se drugi sunčali. Nisam htio da kao većina mojih vršnjaka bez posla pljačkam, otimam ili dilam drogu. Kad se sve to desilo, čak ni moju sliku nisu imali, pa je Tužilaštvo uzelo jednu od prije 10 godina sa mature - dodao je Sefić.

 

Naglasio je da drogu u životu nikad nije probao, te da je zbog toga često kritikovao ljude iz svog okruženja. Kazao je kako su, između ostalog, i od njegove sestre napravili narkomanku i vrlo bahatu osobu.

 

- Istina je da je upala u loše društvo kao mlada i povodljiva. Ona sada radi pošteno, majka nam je završila Elektrotehnički fakultet i radi kako bi nas izvela na pravi put. Moj otac je moj idol, moj ponos i dika. Sve u životu je stekao pošteno i bez i jedne kriminalne mrlje u životu - kazao je prvooptuženi.

 

Za kraj je ponovo naglasio kako se za sve kaje i da mu je žao zbog nemilog događaja, kao i to da se policiji u Novom Sadu sam predao iz moralnih razloga, te zbog porodica stradalih djevojaka i svoje porodice.

 

Presuda Sanjinu Sefiću i ostalima bit će izrečena 26. septembra.

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!