Prezentacija Projekta smanjenja neprihodovane vode

Sarajlije svakodnevno pune kanistere, a premijer Adem Zolj i direktorica VIK-a Azra Muzur tvrde da nema redukcija

Hronika12.09.18, 15:10h

Sarajlije svakodnevno pune kanistere, a premijer Adem Zolj i direktorica VIK-a Azra Muzur tvrde da nema redukcija
Direktorica ViK-a Azra Muzur dodala je da u Kantonu Sarajevu nema dnevnih, niti noćnih redukacija, te da intenzivno rade na stabilizaciji sistema vodosnabdjevanja. Do obustava u isporuci vode dolazi ukoliko se radi o kvaru i opravkama kvarova kada se sistem zbog pritiska mora zatvarati

 

U Sarajevu više nema redukcija vode, a primjenom sistemskih rješenja nastojat ćemo da se one ne ponove - rekao je danas premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj prilikom prezentacije Projekta smanjenja neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo.   

 

To je ujedno bio primarni cilj tog projekta, a  konačni, koji treba biti realiziran u narednim godinama, jeste smanjenje neprihodovane vode u KS na ekonomski prihvatljiv nivo. 

 

Nedim Šečić, pomoćnik direktora za tehničke poslove vodovoda iz Zenice, angažiran kao ekspert u ViK- u predstavio je aktivnosti koje su provedene u okviru tog projekta i planove.   

 

Kazao je među ostalim da je Kantonalno javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Sarajevo (ViK) opremljeno sa kompletnom opremom za mjerenje, detekciju kvarova i monitoring gubitaka.   

 

U vezi aktivnosti koja se odnosila na popravku prijavljenih, zatečenih kvarova, Šečić je naveo podatak da je od sredine oktobra prošle godine na sistemu vodosnabdijevanja otklonjeno 3.315 kvarova. 

 

Posebno odjeljenje, kako je dodao Šečić, bavilo se pitanjem nelegalne potrošnje i krađe vode te ono nastavlja raditi u kontunuitetu. 

 

Izvršena je kontrola 5.967 potrošača, utvrđeno je 510 manipulacija i dosad je ukupno naplaćeno 216.669 KM, a tim potrošačima fakturisano je 834.015 KM.  Naglasio je da je bez obzira na sve probleme, veliki dio planiranih aktivnosti uspješno završen.   

 

Vodovod je sistem koji se, prema riječima ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Senada Hasanspahića, mora stalno unapređivati i u tom cilju su sačinjene mjere i uključeni stručni ljudi. 

 

Dodao je da predstoji realizacija sredstava EBRD-a namijenjena za rekonstrukciju vodovodne mreže, a kredit će, kako je poznato, biti realiziran u tri tranše. 

 

Direktorica  ViK-a Azra Muzur dodala je da u Kantonu Sarajevu nema dnevnih, niti noćnih redukacija, te da intenzivno rade na stabilizaciji sistema vodosnabdjevanja. Do obustava u isporuci vode dolazi ukoliko se radi o kvaru i opravkama kvarova kada se sistem zbog pritiska mora zatvarati.  

 

U vezi realizacije prve tranše EBRD kredita od 10 miliona eura, Muzur je rekla da bi se, pored tri potisna cjevovoda, među većim projektima trebala raditi rekonstrukcija tri velike pumpne stanice: Bačevo, Alipašin Most i Centar. 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!