Po lošem će pamtiti početak predizborne utrke

Lijanović u kampanju krenuo autobusom i sa metlom u ruci, pa doživio lakšu saobraćajnu nesreću

Front07.09.18, 16:42h

Lijanović u kampanju krenuo autobusom i sa metlom u ruci, pa doživio lakšu saobraćajnu nesreću
Tek dva novinara i 11 stranačkih aktivista "naoružanih" plakatom "Dobro doš'o predsjedniče" dočekali su Lijanovića i njegovu metlu, simbol onoga što planira učiniti poklone li mu birači povjerenje na izborima 7. oktobra

 

Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva BiH Jerko Ivanković Lijanović po lošem će pamtiti početak izborne kampanje, nakon što je autobus kojim je iz Mostara putovao u Sarajevo učestvovao u lakšoj saobraćajnoj nesreći, a on pješice i s metlom u ruci došao da šačice okupljenih simpatizera.

 

Lijanović je u glavni grad BiH stigao redovnom linijom iz Mostara, a vozač je prilikom skretanja prema autobuskoj stanici udario u jedan automobil. U nesreći niko nije povrijeđen i pričinjena je tek manja materijalna šteta.

 

Tek dva novinara i 11 stranačkih aktivista "naoružanih" plakatom "Dobro doš'o predsjedniče" dočekali su Lijanovića i njegovu metlu, simbol onoga što planira učiniti poklone li mu birači povjerenje na izborima 7. oktobra.

 

- Prodat ćemo sva vozila političara, ima da se voze svojim automobilima ili javnim prijevozom. Dragi građani, u desetom mjesecu vlast je u vašim rukama, izaberite promjene da pometemo aktualnu vlast - izjavio je kandidat Narodne stranke "Radom za boljitak".

 

Lijanović se i ranije okušao u politici pa je u razdoblju od 2010. do 2014. bio potpredsjednik vlade Federacije BiH i ministar poljoprivrede. No po isteku mandata sustigla ga je duga ruka pravde, jer je utvrđeno kako je reketirao poljoprivrednike kojima je dodjeljivao poticaje samo pod uvjetom da dio doniranog novca daju njemu.

 

Sud u Tuzli u januaru ove godine nepravomoćno ga je proglasio krivim i osudio na devet godina zatvora te mu naložio da u entitetski proračun vrati više od 300.000 eura koliko je prema presudi uzeo od poljoprivrednika.

 

Žalbeni postupak je u toku, a Lijanović smatra kako je riječ o političkom progonu kojemu je cilj spriječiti ga da postane članom predsjedništva BiH.

 

Osim njega, u utrci za tu dužnost još su i Dragan Čović iz HDZ-a BiH, Željko Komšić iz Demokratske fronte, Dijana Zelenika iz HDZ 1990 te Boriša Falatar iz Naše stranke (NS).

 

 

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!