Na sjednici Vijeća naroda RS-a

Nije podržan veto Kluba Bošnjaka na zaključke protiv izvještaja o Srebrenici

Front06.09.18, 12:42h

Nije podržan veto Kluba Bošnjaka na zaključke protiv izvještaja o Srebrenici
Ovo pitanje razmatrat će Zajednička komisija Narodne skuštine i Vijeća naroda RS-a, a ukoliko ne bude dogovora, o skupštinskim zaključcima, usvojenim 14.augusta uz protivljenje Bošnjaka, izjasnit će se entitetski Ustavni sud

 

Na sjednici Vijeća naroda RS-a danas nije podržan veto Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima je odbačen Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995 biće održana 6. septembra. 

 

Ovo pitanje razmatrat će Zajednička komisija Narodne skuštine i Vijeća naroda RS-a, a ukoliko ne bude dogovora, o skupštinskim zaključcima, usvojenim 14.augusta uz protivljenje Bošnjaka, izjasnit će se entitetski Ustavni sud. 

 

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović ističe da su zaključci Narodne skupštine RS-a činjenično neutemeljeni, a ustavno neosnovani i stoga neprihvatljivi za bošnjački narod. 

 

-Na sceni je realizacija drugog Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti, jer se kroz zaključke želi izvršiti prekrajanje istine o Srebrenici, negirati genocid, prikriti istorijske činjenice, promijeniti karakter rata u BiH, minimizirati žrtve agresije i genocida, a naročiti brisati nacionalni i vjerski identitet Bošnjaka - smatra on. 

 

Hadžiomerović naglašava da niko ne minimizira nedužne i srpske žrtve, ali je, kaže, ovdje riječ o informaciji koja se odnosi na Srebrenicu 1995.godine. 

 

-U srednjem Podrinju stradalo je oko 23.000 Bošnjaka ili 30 posto od ukupnog broja stradalih. Pokušavati minimizirati ili brisati žrtve takvog jednog genocida je apsolutno nedopostivo – rekao je Hadžiomerović. 

 

U konačnici, očekuje da Ustavni RS-a potvrdi da je skupštinskim zaključcima kojima se, između ostalog, odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu usvojen prije 14 godina, povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka. 

 

- Nezabilježeno je u svijetu da onaj ko je počinio genicid formira komisiju, koja bi trebalo da se supostavi sudskim činjenicama i presudama o genocidu u Srebrenici – rekao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.    

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!