Objasnila kako stoje stvari

Pismo Bosanke o životu u Njemačkoj: Veći dio plate dajem za režije, nije ovdje idealno...

Nedjeljni magazin01.09.18, 18:23h

Pismo Bosanke o životu u Njemačkoj: Veći dio plate dajem za režije, nije ovdje idealno...
Rodica mi je našla posao. Zapravo, više poslova. Čistila sam svaki dan kod različitih porodica. To mi je dobro došlo jer sam naučila jezik u samo godinu dana

 

Ivona je porijeklom iz BiH, ali radi u Njemačkoj kao medicinska sestra. Primijetila je da mnogi očekuju da će čim odu iz svoje zemlje dobiti odličan posao na kojem neće morati puno da rade, ali će dobro zaraditi.

 

Stoga je poslala otvoreno pismo u kojem je objasnila kako stoje stvari.

 

- Porijeklom sam iz jednog malog mjesta u BiH, u kojem ni mladi ni stari nemaju posla. Završila sam Srednju medicinsku školu i godinu dana nakon odlučila da dođem u Njemačku. Htjela sam bolji život, a u svom mjestu ga nisam mogla imati. Spomenuću samo da tamo odakle sam ja najbolju perspektivu imaju oni koji imaju nekoliko krava i prodaju mlijeko.

 

Bila sam tužna kad sam završavala školu jer nisam znala gdje će cijela moja generacija. Riječ je o cijeloj jednoj generaciji, a ne o nas nekoliko koji ne znamo ni šta ćemo ni gdje ćemo. Otišla sam na nekoliko dana kod rodice u Minhen. Nagovarala me da dođem, da će mi pronaći kakav-takav posao, ali ja nisam bila sigurna - napisala je.

 

- Rodica mi je našla posao. Zapravo, više poslova. Čistila sam svaki dan kod različitih porodica. To mi je dobro došlo jer sam naučila jezik u samo godinu dana. Ne savršeno, ali ipak. Mogla sam vrlo dobro da se sporazumijevam. Odlazila sam i na kurs njemačkog jezika, pa je i to pomoglo.

 

Godinu dana kasnije zaposlila sam se kao čistačica u jednoj bolnici u Minhenu. Imala sam 1.400 eura platu neto, i opet nedovoljno da se osamostalim. Ali pronašla sam jedan stančić i štedjela za godišnji odmor. U toj bolnici radi i jedna naša doktorica. U Minhenu je poznata. Kad je saznala da sam završila za medicinsku sestru, pomogla mi je da se u toj istoj bolnici zaposlim u struci.

 

Zasad imam 1.700 eura neto platu. Nije to neki velik novac, ali opet je početak. Stanarinu i režije plaćam malo više od 1.000 eura i opet mi ostane za neki pristojan život.

 

Neka niko ne shvati pogrešno ovo moje pismo. Niti želim njime reći da ljudi moraju ostajati u BiH jer je ovdje teško, niti želim reći da je ovdje bolje nego u domovini.

 

Biće vam onako kako nešto prihvatite i šta očekujete. Ako previše očekujete, nigdje vam neće biti dobro, pa ni u Njemačkoj, kojoj se jedino mora priznati da ako želite raditi bilo šta, nećete biti bez posla - napisala je.

 

 

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još