za zločine počinjene 1992. godine

Bivši predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća Jovan (Joja) Tintor osuđen na 11 godina zatvora

Hronika30.08.18, 10:57h

Bivši predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća Jovan (Joja) Tintor osuđen na 11 godina zatvora
Optužnica je po osam tačaka teretila Tintora, kao nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo te općine u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine

 


Bivši predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća Jovan (Joja) Tintor osuđen je prvostepenom presudom na 11 godina zatvora za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine u Vogošći, javlja BHRT.


Sud BiH utvrdio je da je Tintor počinio zločin protiv čovječnosti i učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem progona stanovništva nesrpske nacionalnosti sa područja Vogošće.


Optužnica je po osam tačaka teretila Tintora, kao nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo te općine u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine.


Tintor je optužen za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u Vogošći. Između ostalog, optužnica tereti Tintora da je svjedokinju C-3, koja bila u sedmom mjesecu trudnoće, udario u predjelu stomaka.


Dokazujući Tintorovu krivicu, Državno tužiteljstvo je pozvalo više od 75 svjedoka, kao i četiri vještaka, dok je Odbrana saslušala oko deset svjedoka i jednog vještaka vojne struke.


Tintor je u februaru 2016. uhapšen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!