Osumnjičeni za krijumčarenje heroina

Velika akcija SIPA-e protiv dilera droge: U toku pretresi, ima uhapšenih

Hronika29.08.18, 11:10h

Velika akcija SIPA-e protiv dilera droge: U toku pretresi, ima uhapšenih
Akcija je realizirana u okviru istrage u kojoj su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, koja se duži vremenski period bavi međunarodnim krijumčarenjem, nabavkom, skrivanjem i daljom distribucijom opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske

 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, su na području Mostara i Gruda izvršili lišenje slobode osumnjičenih i pretrese objekata i vozila, koja koriste osumnjičeni.

 

U okviru akcije kodnog naziva "Solinjanka" izvršeni su pretresi objekata i vozila povezanih sa tri osumnjičene osobe na području Mostara i Gruda, a koje su osumnjičene za organizirano krijumčarenje opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske, kao i prodaju na ilegalnom narko-tržištu na području Mostara i Hercegovine.

 

Na mjestu događaja su tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji koordiniraju aktivnosti na terenu.

 

U združenoj policijskoj akciji sudjeluju SIPA kao nositelj aktivnosti a potporu pružaju Granična policija BiH, MUP HNK i MUP ZHK.

 

Akcija je realizirana u okviru istrage u kojoj su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, koja se duži vremenski period bavi međunarodnim krijumčarenjem, nabavkom, skrivanjem i daljom distribucijom opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske.

 

Također, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno snabdijevanje opojnom drogom heroin, ilegalnog narko-tržišta na području Mostara.

 

U okviru istrage, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim agencijama na području R Hrvatske, s obzirom da je opojna droga herion krijumčarena i na području Hrvatske.

 

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenog djela organiziranog kriminala iz članka 250. i neovlaštenog prometa opojnih droga iz članka 195. Kaznenog zakona BiH.

 

Nakon lišenja slobode i izvršenih pretresa sa ciljem pronalaska opojne droge i drugih dokaza o počinjenim kaznenim djelima, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!